Jak zachránit hmyz? Postavte hmyzí hotel | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jak zachránit hmyz? Postavte hmyzí hotel

Víte, co to je hmyzí hotel? Rádi byste si nějaký vytvořili, ale nevíte jak? A víte, že takovým hmyzím hotelem přispějete k záchraně hmyzu, který v posledních letech ubývá závratnou rychlostí. Nedostatek hmyzu totiž může způsobit kolaps našeho ekosystému. 

 

Co to je?

Hmyzí hotel je uměle vytvořená skrýš pro užitečné druhy hmyzu. Kromě možnosti úkrytu mu může posloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev.

 

Vše má svá pravidla

Jde zpravidla o budku nebo dřevěný rám různé velikosti, který se skládá z několika přihrádek. Do těchto přihrádek jsou umístěna například navrtaná polínka z tvrdého dřeva, bambusové tyčinky, sláma, suchá tráva, mech, duté stonky rákosu, děravé cihly, šišky a další.

Hmyzí hotel by měl být umístěn na suchém a klidném místě, které je chráněno před deštěm. Otvory vletů, které mají mít průměr 3 až 10 mm, by měly být nasměrovány k jihu. Otvory by měly být začistěné, bez třísek a minimálně 10 cm hluboké, neprůchozí.

 

Kdo jsou obyvatelé?

Mezi nejčastější obyvatele hmyzích hotelů patří samotářské včely, kterých na území Česka žije více než 600 druhů a které patří mezi významné opylovače. Kromě samotářských včel zde mohou najít úkryt i jiní opylovači, jako jsou motýli a pestřenky, jejichž larvy likvidují škodlivý hmyz. Další obyvatelé, jako jsou zlatoočka, berušky ale i užiteční škvoři, kteří požírají škodlivý hmyz, především pak hojně se vyskytující mšice.

 

Jak na to?

Využít můžete třeba dřevěnou krabici od tatínkového oblíbeného vína nebo papírovou krabici či květináč a plechovku. Ti šikovnější mohou postavit konstrukci z prken, desek, dřevotřísky.
Tvarem může připomínat domeček, ale vlastně vůbec nemusí. Postačí jednoduchý obdélník. Určitě by ale konstrukce měla mít stříšku, aby do ní nezatékalo.

 

Čím ho vyplnit?

Vše posbíráte na procházce. Výplň by měla být z přírodního materiálu a fantazii se meze nekladou. Při procházce lesem a po louce můžete sbírat například mech, lýko, kůru, suchou trávu, suché stvoly, šišky, drobné větvičky, žaludy, prázdné makovice. Využijete i silnější polínka nebo cihly.

Čím více druhů materiálu na výplň použijete, tím více druhů hmyzu v něm bude moci žít. V šiškách a suchém listí se bude líbit beruškám a škvorům, v chodbičkách z klacíků, stébel najdou ubytování včely samotářky a zlatoočka. Do polínek a tvárnic vyvrtejte dutinky hluboké 3-10 cm.

Nakonec vše poskládejte do domečku tak, aby nic nevypadávalo, ani nepřesahovalo ven. Výplň by pak mohla začít plesnivět. 

 

Určitě ale nezapomeňte, že takový hotel potřebuje také údržbu. Jednou za rok vyměňte hustou náplň za novou, navrtané kusy dřeva pak jednou za dva až tři roky (pokud tedy nejsou obsazené).

 

A pro ptáčky můžete třeba ještě vytvořit i jednoduché ptačí pítko jako je tohle

        

Přeji vám, ať se hmyzu u vás v hotelu líbí a ptáčci vás za pítko odměňují svým štěbetáním. Budeme rádi, když nám fotku svého hmyzího hotelu či ptačího pítka zašlete, buď na facebook Kam s dětmi nebo na email: [email protected].  

Petra S.

28. 4. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře