Vzpomínka na dětství aneb hry, které neomrzí! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vzpomínka na dětství aneb hry, které neomrzí!

Taky často vymýšlíte dětem nejrůznější hry? A co si s nimi zahrát hry, které jsou věčné! Pojďme si společně zavzpomínat na naše mládí a připomeňme si hry, které určitě patří mezi retro stálice!:-)

Kuličky

Přijel kmotr z poličky, přivezl nám kuličky. Červené, zelené, hliněné i skleněné. Básničku Františka Hrubína určitě znáte, stejně jako tuto jednoduchou hru! Stačí najít malý plácek, vyhloubit důlek a CVRNK - hra může začít! Zabaví se malí i velcí. Pokud doma nenajdete kuličky, můžete použít třeba korálky. A až děti cvrnkání omrzí, poskládejte z kuliček třeba nějaký obrázek.:-)

Věděli jste, že Česká republika patří mezi kuličkářské velmoci a uspořádali jsme také první Mistrovství světa v kuličkách? 

         

Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum

To je hra, u které se určitě nejednou zasmějete! A navíc k tomu nepotřebujete vůbec nic, jen veselé děti a případně i dospělé. Princip hry je asi zbytečné připomínat.:-) Obdobou této veselé hry je hra na sochy a místo vyvolávání můžete pouštět hudbu - jakmile ji zastavíte, hráči se nesmí pohnout. Pohled na některé "zmrzlé" taneční kreace určitě vyvolá úsměv na tváři všech zúčastněných.:-)

                                       

Švihadlo

Švihadlo je perfektní! Dá se s ním zabavit na dlouhou dobu a taky si při skákání skvěle zasportujete.:-) Děti rády soutěží, tak si mohou skákání zpestřit hrou - třeba "školkou se švihadlem". Vymyslíte úkoly a jde se hopsat!:-) Pro inspiraci můžete využít třeba tyto úkoly:

- 10krát skok snožmo

- 9krát střídavě pravou a levou nohou

- 8krát přeskok po pravé noze

- 7krát po levé noze

- 6krát snožmo se zkříženýma nohama

- 5krát po pravé noze dozadu

- 4krát snožmo s točením švihadla dozadu

- 3krát po levé noze dozadu

- 2krát střídavě pravá, levá dozadu

- 1krát vajíčko snožmo, ruce jsou před tělem překřížené

Pokud teď doma trénujete abecedu, můžete ji procvičovat i při skákání - po každém přeskoku předem daným stylem dítě vysloví jedno písmeno abecedy. Když váš malý sportovec udělá chybu ve skoku či v abecedě, musí do 3 sekund vyslovit název zvířete začínající písmenem, kde udělal chybu.

                      

Přebíračka

Přebírání provázku a vytváření obrázků bylo na celém světě oblíbené už od dávných časů. V Evropě byly hlavolamy z provázků hlavně zábavou námořníků a pirátů. Hru, kterou si oblíbily převážně malé slečny, můžete využít také během delší cesty autem, doma nebo třeba jako doprovodnou ilustraci při vyprávění pohádek. Na internetu najdete spoustu návodů, jak s provázkem kouzlit.:-)

                                                   

Panák

Další parádní pohybová hra, kterou hrají děti po celém světe! Skvělé je, že se děti zabaví už při jejím tvoření. Panák nemusí být nakreslený jen ze čtverců s čísly, můžete mu přikreslit třeba vlasy či klobouček.:-) Hru si můžete obzvláštnit - vezmete si kamínek nebo jiný malý předmět a ten vhodíte před každým kolem ze startovní čáry na postupně se zvyšující čísla. V daném kole pak kamínek s obrazcem musíte přeskočit bez dotyku obsazeného pole.  

                                                                  

A co třeba piškvorky? Taky máte při pohledu na čtverečkovaný papír chuť vzít tužku a kreslit kolečka a křížky?:-) Ve světě jsou piškvorky známé pod označením gomoku, což znamená 5 kamenů v řadě. Tipnete si, z jaké doby jsou o piškvorkách první zmínky? Je to už hodně dávno, přesněji v období 2000 let př.n.l.:-)

Šibenice, lodě nebo Město, jméno, zvíře a věc - to jsou určitě další dodnes oblíbené hry s tužkou a papírem.:-)                         

Guma - v dnešní době je guma neboli pruženka sice vzácné zboží, ale pokud ji doma máte, můžete se s ní vyřádit stejně jako se švihadlem! Skvělá "učitelka" skákání přes gumu je Alice Kavková, která je zároveň autorkou knihy Retrohraní, kde najdete přes 200 retroher! A právě o tuto knihu soutěžíme tento týden na našem webu. Tak pokud byste ještě více chtěli zavzpomínat na hry našeho mládí, určitě si s námi pojďte zasoutěžit.

 

Lucka

9. 4. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře