Léto krajinou skupiny ČEZ | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Léto krajinou skupiny ČEZ

Přemýšlíte, kde strávit poslední dny před začátkem školního roku? A co třeba prozkoumat vodní elektrárny skupiny ČEZ?

Navštivte zajímavá místa, kde k výrobě elektrické energie využívají energii z vody. Dozvíte se spoustu zajímavostí. Navíc během léta probíhá soutěž s ČEZ. Když navštívíte alespoň 3 vodní elektrárny, můžete vyhrát balíček drobných cen. Získejte razítké na infocentrech elekráren - Dlouhé stráně, Hučák, Čeňkova pila nebo si opiště kód z plakátů, které jsou umístěny na všech elekrárnách z mapky, zašlete herní kartu na uvedenou adresu a výhra je vaše. Více informací pak najdete na webu www.letoscez.cz

Jak jednoduché... Navíc do konce prázdnin ještě zbývá cca 10 dní, takže stále máte dost času se soutěže zúčastnit.

 

 

My pro vás máme i několik tipů, které elektrárny můžete navštívit.

MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA HUČÁK

Malá vodní elektrárna Hučák se nachází na stejnojmenném jezu Hučák na řece Labi v Hradci Králové. Do provozu byla uvedena v roce 1912 a na počátku 20. století prošla významnou rekonstrukcí. Budova elektrárny vybudovaná v secesním stylu tvoří spolu s jezem významný architektonický objekt.

MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA LES KRÁLOVSTVÍ

V průběhu 1. světové války byla na řece Labi, před Dvorem Králové nad Labem, postavena přehrada Les Království, ke které byla dostavěna vodní elektrárna. „Pohádková“ elektrárna ročně vyrobí v průměru 8 milionů kWh elektřiny a pokryje tak spotřebu zhruba tří tisíc domácností. Celé vodní dílo je od r. 1964 národní technickou památkou.

VODNÍ ELEKTRÁRNA PASTVINY

Vodní elektrárna Pastviny je součástí přehrady Pastviny. Původně pracovala jako přečerpávací vodní elektrárna. V době výstavby byla největší přečerpávací vodní elektrárnou a první elektrárnou v bývalém Československu, která neměla vrchní stavbu strojovny (soustrojí bylo volně pod širým nebem, šlo o elektrárnu tzv. švédského typu). 

VODNÍ ELEKTRÁRNA PŘELOUČ

Byla uvedená do provozu v roce 1924 plní na 116. říčním kilometru řeky Labe funkci průtočné elektrárny. V roce 2009 v rámci rekonstrukce střechy zprovoznil ČEZ na vodní elektrárně Přelouč novou solární elektrárnu. Na jednom místě zde tak zařízení vyrábí elektrickou energii ze dvou druhů obnovitelných zdrojů.

VODNÍ ELEKTRÁRNA SPÁLOV

Nachází se na 104. říčním kilometru řeky Jizery v obci Spálov v okr. Semily. Stavba elektrárny probíhala v letech 1921 – 1926, v letech 1998 – 1999 byla provedena výměna turbín, ekologickou elektřinu nyní vyrábí dvojice Kaplanových vertikálních turbín.

VODNÍ ELEKTRÁRNA ŽELINA

Příběh malé vodní elektrárny začíná v roce 1908, kdy byla poblíž Želiny na řece Ohři vybudována elektrárna, která měla dodávat elektřinu městu Kadani. Ve dvou horizontálních kašnách byly umístěny dvojité Francisovy vodní turbíny, které poháněly dva generátory. V roce 1925 byla na Ohři vybudována větší elektrárna v Lomazicích, což zapříčinilo to, že byla Želina ponechána svému osudu a začala chátrat. Znovu se „narodila“ v roce 1991, kdy bylo rozhodnuto o její obnově. Znovuzprovoznění se dočkala v roce 1995. Je to pozoruhodná architektonická a technicko-historická památka.

VODNÍ A PŘEČERPÁVACÍ ELEKTRÁRNA ŠTĚCHOVICE

Elektrárna byla původně vybudována jako druhý článek vltavské kaskády na konci druhé světové války. Betonová přehrada s žulovým obkladem je 22,5 m vysoká, 120 m dlouhá s pěti přelivnými hrazenými poli. Kapacita přelivů činí 2400 m3/s. Středotlaká elektrárna je vybavena jako klasická průtočná elektrárna se dvěma soustrojími s Kaplanovými turbínami. Její součástí je i venkovní rozvodna 110 kV a vývodové a distribuční transformátory.

VODNÍ ELEKTRÁRNA ORLÍK

Elektrárna je stěžejním článkem Vltavské kaskády. Přehrada zadržující 720 mil. m3vody je nejobjemnější akumulační nádrží v ČR a je spolu s Lipenským jezerem rozhodující pro víceleté řízení průtoků na Vltavě i na dolním Labi. Hladina nádrže pokrývá 26 km2. Vodní elektrárna Orlík se významně podílí na řízení celostátní energetické soustavy a na výrobě levné, ekologicky čisté, špičkové elektrické energie.

 

21. 8. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře