Moje první hodinky aneb vzpomínky, které se časem neztratí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Moje první hodinky aneb vzpomínky, které se časem neztratí

Na svoje první hodinky si dobře vzpomínám. Tedy abych byla upřímná, nevybavuji si, jak přesně vypadaly, už je to přece jen třicet let zpátky, ale pamatuji si tu radost, ty emoce, když jsem je poprvé nasadila na ruku. Přivezli mi je přátelé rodičů ze Švýcarska. Ze Západu! Ve škole jsem byla za hvězdu. Barevný ciferník, barevný pásek. A tikaly tak nahlas!


Když jsem šla před půlrokem na Florenci kolem výlohy, která byla plná Swatchek, nějak se mi ty dávné vzpomínky vrátily. Jak známo, čím je člověk starší, tím si to dětství připomíná raději :-) A protože já jsem „člověk hodinkový“ (homo horarium), už půl roku jsem ty nové Swatchky nesundala z ruky. Teda takhle, měním si je podle nálady, barvy oblečení, ročního období.

No a protože s Eli (8) a Šimonem (5) pořád řešíme čas, dochvilnost, Elinky putování na planetě, kde minuta znamená hodinu, napadlo mě, podívat se tomu času trochu na zub (Zub času :-))

Pojem o čase získávají děti postupně. Celkem brzy pochopí denní rytmus, den a noc, roční období. Vstupem na základní školu pak na ně kromě jiných povinností dolehne i stále častější časová tíseň. Je na nás rodičích, jak je s časem naučíme pracovat a někdy je to tedy opravdu běh na dlouhou trať. Hodně nám v tom ale pomáhají i učitelé, kteří mají výuku hodin v osnově druhé ročníku. No a pak je tu ještě jeden pomocník a tím jsou hodinky. Možná přijdou někomu z vás náramkové hodinky jako přežitek. V době mobilů, internetu, všichni jsme online atd. Já ale třeba u svých děti onen online život trochu krotím. Věřím, že náramkové hodinky mají v dnešním přetechnizovaném světě své místo. A i proto jsem se rozhodla spojit síly se značkou, kterou mám ráda již třicet let a která právě pro děti a jejich vnímání času dělá opravdu hodně.


Swatch totiž nabízí speciální dětskou řadu, pojmenovanou po panáčcích Flik a Flak. Jeden panáček zobrazuje hodinovou ručičku, druhý minutovou a tento „páreček“ baví děti po celém světě a učí je poznávat čas. Existuje i aplikace, která je velmi zdařilá a interaktivní, ale zatím není bohužel přeložena do češtiny. Eli ji vyzkoušela, zopakovala si při ní vše, co už znala, ale rovnou si trochu procvičila angličtinu a pochytala pár nových slovíček. U řady FlikFlak mě hodně baví, že je fakt z čeho vybírat. Když vejdete do prodejny Koscomu na Florenci, garantuji vám, že tam strávíte dost času. My si vybírali hodinu :-) 

Víc ale prozrazovat nebudu, protože to brzy uvidíte ve videu, které pro vás chystáme a kde budou k tématu děti a čas mluvit i odborníci. Prozradím jen tolik, že Šimon po dvou dnech s hodinkami pozná podle hodinové ručičky, kolik je, a stále aktuální čas hlásí. Myslím, že paní učitelky v mateřské školce musí mít radost :-)

 

No a abych nezapomněla, budeme moc rádi, když se do tohoto nového tématu zapojíte s námi. Těšíme se vaše komentáře, ať už pod článkem, na facebooku nebo v anketách, které chystáme. Pište nám, jak jsou na tom vaše děti s časem, zda už ho umí poznat, jaký mají pojem o čase a zda jim třeba s dochvilností jdete příkladem.

A budou také soutěže, testování a další zajímavosti.

 

Vendula Dittrichová

 

5. 10. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře