Doteky státnosti - Společné století | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Doteky státnosti - Společné století

V Jízdárně Pražského hradu probíhá do konce října zajímavá výstava zahrnuta do oslav 100 let republiky. Tentokrát jde o tip pro rodiny s trochu staršími dětmi, nehledejte zde interaktivitu pro předškoláky, ale věříme, že i tuto pozvánku mnoho z našich čtenářů a fanoušků ocení. 

Reprezentativní výstava Doteky státnosti v Jízdárně Pražského hradu představuje unikátní předměty ze sbírek VHÚ. Mimořádným výstavním projektem Vojenského historického ústavu Praha je výstava Doteky státnosti, která je k vidění v Jízdárně Pražského hradu. Výstava uskutečněná v rámci projektu Založeno 1918 veřejnosti představuje tisícovkou unikátních předmětů dokumentujících výjimečné okamžiky našich novodobých dějin. Výstava seznamuje veřejnost s obsahem pojmu „státní symboly“, a to na příkladech konkrétních předmětů, které jsou součástí našich národních dějin. Výstavu Doteky státnosti připravil ke stému výročí vzniku Československa Vojenský historický ústav Praha ve spolupráci se Správou Pražského hradu, Kanceláří prezidenta republiky, Archivem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Vojenským ústředním archivem, Národním muzeem a Poštovním muzeem.

Konkrétní náplň výstavy tvoří množství dokumentů i artefaktů. Jedná se například o dlaždici s dvouocasým lvem z hradu Zvíkov, vývěsní štít Československé národní rady v Paříži, Plečnikova umělecká díla, pracovní stůl a jídelní servis T. G. Masaryka, první československé letadlo Bohemia B-5, výtvarné práce Vojtěcha Preissiga a Františka Kupky, bombu Jana Kubiše, odbojový přívěsek s českým lvem, fotbalový míč ze zápasu mezi výběrem spojeneckých armád a britské armády, který se konal v Londýně 15. března 1941, vlajku 312. čs. peruti RAF, falešnou legitimaci Václava Morávka, stejnokroj Otakara Jaroše, zkrvavenou vlajku ze srpna 1968, odposlouchávací zařízení StB, kosmický skafandr Vladimíra Remka, tretry Emila Zátopka či talisman českých hokejistů v Naganu. Největším exponátem je první československý letoun Bohemia, další unikátním exponátem je původní hraniční sloup z období první republiky. Část expozice je každý měsíc obměňována a doplňována. „Návštěvníci budou mít v květnu mimořádnou příležitost prohlédnout si originály Ústavy od roku 1920 do současnosti, jež na výstavu zapůjčil Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Další měsíce budou představeny dokumenty o uznání Československa a poté písemnosti vztahující se ke vzniku protektorátu či k Mnichovské dohodě. Říjen bude věnovaný prezidentským volbám,“ říká ředitel VHÚ plk. gšt. Aleš Knížek

Výtvarnou podobu výstavy, jež je koncipována do tvaru vlajky vypracovala architekta Silvie Bednaříková z Architektonického ateliéru SGL, náročnou stavbu pak realizovala firma Výstavní realizace Praha.

Pro veřejnost je výstava otevřena od 10. května do 30. října 2018, denně od 10 do 18 hodin.

 

Více informací najdete na webu Společné století.


3. 10. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře