Kam s dětmi? Do maďarských termálů! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kam s dětmi? Do maďarských termálů!

 

O výletu do maďarských termálních lázní jsem snila už dlouho. Tento druh turistiky je celkem populární, trochu mi to připomíná cestování Čechů do Chorvatska, většinou mají lidé to „své“ oblíbené místo, kam se rádi vrací. Rozhodla jsem se proto dát na rady zkušených a vydat se na jedno z prověřených míst - kde se známým s dětmi líbilo - tedy do lázeňského města Sárvár.

Zatímco oni vyrazili v hlavní sezoně a užili si tak venkovní koupaliště – areál plný bazénů, obřích tobogánů, zážitkový bazén, bazén s pláží a jiných vodních radovánek, my jsme záměrně zvolili termín mimo hlavní sezonu, protože nemáme rádi tlačenice a bazény narvané k prasknutí.

 

 

Jelikož se jedná o termální vodu, některé bazény dosahují teploty až 38°C. Léčivé prameny vyvěrající z hloubky 2 tisíce metrů, obsahují alkalie, chloridy, bróm, jód i četné stopové prvky. Odpařující se solný roztok se využívá pro léčbu astmatu i chorob horních cest dýchacích, chorob pohybového aparátu aj.

Cesta z města (rozuměj z Prahy) nám trvala příjemných 5 hodin, což se se dvěma přestávkami na protažení, pití a to druhé :-) dalo s dětmi v pohodě zvládnout.

Jako každé lázeňské město, tak i Sárvár nabízí mnoho ubytovacích kapacit různého druhu a kvality.

My se rozhodli pro hotel, ve kterém nám ubytovali děti do 6 let zdarma, je tady pěkná dětská herna a hlavně: JE S LÁZNĚMI PROPOJEN VYHŘÍVANÝM TUNELEM. 

Tudíž na pokoji se převléknete do plavek, hodíte na sebe župan, nazujete papuče a sjedete výtahem do přízemí, kde projdete přímo k bazénům. Tím pádem vám odpadá všechno to převlékání, svlékání, oblékání, obouvání, zouvání, fénování, a já nevím, co ještě.

 

S hotelem jsme byli v celku spokojeni, zaplacenou jsme měli polopenzi a jídlo bylo úžasné, což se rozhodně nedalo říci o polední nabídce (jako by přes den vařil někdo jiný), a tak jsme vyráželi jinam, v okolí jsou restaurace a také obchod s potravinami pro ty, kteří se rozhodnou vyrazit třeba do apartmánu a vařit si sami. Hlady jistě neumřete.

Co se týče lázní samotných, bazény jsou tu opravdu báječné, každý si najde to své. Pro děti jsou samozřejmostí bazény se skluzavkami, umělým vlnobitím, pro dospělé třeba výřivky, ze kterých mohou starší děti sledovat, jak si ve vodě užívají. Jelikož je voda teplá, děti v ní vydrží OPRAVDU dlouho. Odjížděli jsme tam s tím, že „starší syn vodu moc rád nemá, ale snad se tam s námi trochu smočí“ a nemohli jsme ho dostat z dětského brouzdaliště, kde naprosto dobrovolně trávil několik hodin, varhánky nevarhánky. 

Odpočinout si můžete na lehátkách, případně si dát něco v občerstvení. Až si vaše děti dostatečně vyhrají, příjemně unaveni, natáhnete župan, projdete tunelem, vyjedete výtahem a jste „doma“.

Na procházky je krásné arboretum nebo „jezírka“ – soustava čtyř jezer vhodných i k projížďkám na lodičkám, která zabírá plochu 9 hektarů. Jezírka jsou vzájemně propojena pěti ostrůvkami a pěti mosty a je to oblíbené místo divokých kachen a jiných vodních ptáků. V zimních měsících se zde i bruslí. Navštívit můžete také lanový park se 120 překážkami, 10 metrů vysoká lezeckou stěnou a lukostřelnicí. Odvahu i těch nejzdatnějších prověří přejezdy nad jezírkem a skutečně obtížné překážky ve výšce 8 metrů. Lanový park nenabízí pouze adrenalinovou zábavu. Z osmi lanových stezek nacházejících se v korunách stromů jsou dvě určeny pro děti ve věku od 3 do 6 let, tři jsou vytvořeny pro školáky, stejně jako dětské hřiště a naučná stezka v lesoparku.

 

 

Sárvár je docela malé město, kde si ale určitě s dětmi na pár dnů vystačíte. Jezdí tu výletní vláček – tzv. Sihu, můžete se vydat na zámek, který stojí v místech, kde kdysi stála středověká pevnosti. 

 


Pozor na sezonní provozní dobu všech výše  uvedených atrakcí s ohledem na sezonu, kdy se do Sárváru vydáte. Aktuální otevírací dobu a další info naleznete ZDE

Když to shrnu, tak výlet do termálů s dětmi určitě doporučujeme, a to třeba i těm, kteří mají děti, které nemají rády vodu, jelikož až tady třeba – stejně jako my – zjistíte, že to nebyla tak úplně pravda, jen vám ve dvou letech ještě neumí říct, že by potřeboval vodu teplejší, bazén mělčí nebo třeba jen spokojenější mámu, která je ráda, že ji táta taky jednou vyvez´ :-)

 

Petra Kottová

 

 

 

 

25. 9. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře