Jak dětem vybrat správnou velikost nejen lyží | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jak dětem vybrat správnou velikost nejen lyží

Děti dokáží během jediné zimy změnit velikost oblečení o číslo, obuv i o dvě. Jsou totiž období, kdy u dětí dochází k takzvaným růstovým sprintům. Doprovázejí to pak typická slova těch, kteří děti delší dobu neviděli. „Ta vaše Anička ale vytáhla“. Nebo: „Vždyť jsme ty boty kupovali nedávno...“ apod. Zná to každý rodič.

 

Co si pak počít, když chcete dětem vybrat výbavu na lyžování? Vše je drahé a užije se to týden, dva, možná tři za jednu zimu. U oblečení to není takový problém. Není tak drahé a čile se s ním obchoduje na bazarech i Facebooku za minimální peníze. U lyžařské výzbroje to už je horší, s tou se musí opatrně. Nejen, že je podstatně dražší, ale lidé často chybují ve volbě velikostí. Takové chyby pak zvyšují rizika zranění na svahu. K tomu je nejvýhodnější využít služeb některé z renomovaných půjčoven lyžařského vybavení a na každý turnus půjčovat optimální velikosti a úrovně výzbroje.

 

Když už přikročíte k výběru, je dobré mít dostatek informací, abyste lidem, ať už v půjčovně nebo v obchodě, dokázali správně sdělit své požadavky. A také abyste rozuměli, co vám říkají, jaká doporučení vám dávají, a proč.

 

Nuže:

Jak vybrat správnou délku dětských lyží

Skutečné dětské lyže se skutečným vázáním jsou pro děti vhodné od cca čtyř let věku. Klidně i od pěti. Podle kondice a fyzického fondu jednotlivých dětí. Na elementární učení nácviku rovnováhy při skluzu jsou kolikrát lepší dětské lyžičky s řemínky.

 

Správná délka lyží je klíčová pro správnou techniku přenášení váhy, zahajování i vedení oblouků, a především bezpečného zastavení. Příliš krátké lyže dovolí dělat vše, i to, co není vhodné. Příliš dlouhé oproti tomu děti „neutočí“ většinou ve chvílích, kdy je to nejvíce potřeba. Obojí je pochopitelně špatně. Pro děti je ideální délka lyží po bradu. Přičemž nejkratší lyže se vyrábí v délkách od 65cm.

Jak vybrat správnou velikost sjezdových hůlek pro děti

Do naprostých začátků děti lyžařské hole nepotřebují. Naopak jim překážejí v pohybu. Často jsou jimi nebezpečné sobě i okolí. Když už ale děti umí jakž takž jezdit, hůlky jim naopak pomáhají s rovnováhou a pohybem.

 

Ideální délku holí pro děti naměříte tak, že dítěti v obchodě zujete boty a dáte mu do ruky  hůlky otočené vzhůru nohama. Při uchopení hole za hrot by měla ruka v lokti při postavení hole na zem svírat cca pravý úhel. Pokud má dítě nazuty přezkáče a stojí na lyžích, ať hůlku dítě uchopí za rukojeť. Loket by měl pak být ve stejné pozici.

Jak vybrat správnou velikost dětských lyžáků

Výběr velikosti dětských přeskáčů má jiná kritéria než pro dospělé. Nejdůležitější upozornění tkví v tom, že je nebezpečné pořizovat dětem lyžařské boty větší, na několik sezón. Malá nožka ve velké botě nejde náležitě zafixovat, za jízdy hrozí její přetočení a tím velmi nepříjemný úraz.

Dětské sjezdové boty by měly být o půl až o číslo větší. Ne více, ne méně. Zkoušejte je i s teplou ponožkou, v níž dítě bude jezdit. Prsty by se neměly dotýkat špičky boty. Tepelným mostem dětem velmi snadno a rychle prochladnou nohy.

Na každou sezónu by děti měly mít boty nové ve správné velikosti. Pokud si nemůžete každoročně dovolit kupovat dětem nové boty, je půjčovna lyžařského vybavení ideální řešení. Popřípadě bazar. Pro ty nejmenší jsou ideální lyžáky s výklopnou patou, lépe se do nich nastupuje.

Extra důležitá je velikost helmy

Na bezpečnost na veřejné sjezdovce je třeba klásk důraz, helma je důležitá. Nezvyšujte ovšem riziko úrazu svého dítěte tím, že mu budete chtít pořídit přilbu na lyže o něco větší, na více let. Na kopec za chalupou děti lyžařskou helmu většinou ani nepotřebují.

Dětská lyžařská helma musí dítěti sedět naprosto přesně. Nesmí být volná, aby za jízdy nepadala do očí, nebo nepadala vlivem vibrací dozadu. Helmička také nesmí dítě nikde tlačit. Okraje brýlí musí přesně lícovat. Zvláštní zřetel věnujte tlaku na čelo a spánky. Z toho může  pořádně bolet hlava. Vše ozkoušíte tím, že při nasazené helmičce, včetně zateplovací kukly, bez většího násilí dokážete vsunout malíček mezi stěnu přilby a hlavičku. A pamatujte, podbradník a upevňovací systém slouží ke stabilizaci, nikoli ke korekci chybně zvolené velikosti.

A co dětská velikost lyžařského oblečení?

V tomto případě můžete mírně polevit v pečlivosti a můžete se také konečně zaměřit na to, jak pořizované věci vypadají. Rodiče pochopitelně nakupují oblečení s jistou velikostní rezervou. Pozor jen na to, aby bunda nebyla příliš velká, v té bývají rodiče nejvíce velkorysí. Množství látky děti omezuje v pohybu a má tendenci se zachytávat za různé části lanovky nebo vleku.

 

V příliš velkém oblečení může být také dětem větší zima. Jednoduše proto, že zvýšené množství vzduchu pod bundou dětské tělíčko hůře vytopí. A také ten“balón“ vyhřátého vzduchu pohybem i pády děti neustále vyfukují a následně nafukují vzduchem studeným.

 

Pro malé děti jsou ideálními rukavicemi palčáky, prstové až pro děti větší. U těch prstových je ideální velikost podmínkou, jinak je jejich nošení nepohodlné, volné konce prstů velice nepříjemně překážejí a ztěžují uchopování předmětů, například hůlek.

 

Věříme, že vám tipy pomohou a uvidíme se na svahu!
Za redakci Kamsdětmi.com vás zdraví Vendula: SKOL!

18. 12. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře