Kam bez dětí? Tajemný a romantický Kuks | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kam bez dětí? Tajemný a romantický Kuks

Seriál „Kam bez dětí aneb i rodiče potřebují chvilku pro sebe“ pokračuje dalším, tentokrát čtvrtým dílem. Dnes se podíváme na barokní skvost Hospital Kuks.

Byla jsem tady sama pracovně před 10 lety a moc mě zajímalo, jak se to celý areál změnil. Prošel totiž rozsáhlou rekonstrukcí. Tak jsme jeden letní víkend poprosili babičku a dědu o víkendové hlídání a v sobotu ráno jsme vyrazili. A to jsme ještě netušili, co všechno nás čeká.

A protože jsme si chtěli víkend opravdu užít, rozhodli jsme se, že někde v okolí přespíme. Měli jsme velké štěstí! Na internetu jsem narazila na Jeschkeho vilu. Nádhernou a romantickou vilu přímo v Kuksu. Na dohled od Hospitalu Kuks a jen pár kroků od kaskádového schodiště.

A teď k samotnému místu, tedy Hostipalu Kuks. Je opravdu zvláštní místo. Barokní skvost vyzařuje magickou atmosféru. O historii celého areálu psát nebudu, to by bylo opravdu na dlouho. My jsme si vyprávění vyslechli při prohlídce historické části.  Viděli jsme originály soch alegorií Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna a mohli jsme si vyrobit vlastní pilulku v Expozici „Kouzlo lékáren“.

Jedno velké překvapení pro mě byla místní Bylinková zahrada, která je mimochodem volně přístupná. Najdete tady 144 záhonů osázených různými druhy bylinek, známých i neznámých. Na nádvoří jsme objevili dokonce i Bylinkářství - obchůdek s bylinkami a regionálními produkty. Pořídíte tady třeba sušené bylinné směsi, čaje nebo medovinu. Moje peněženka se tam dost odlehčila, ale zase jsme nakoupili hodně dárků, na děti jsme samozřejmě nezapomněli. Manžel si nemohl nechat ujít návštěvu Galerie českých vín, kterou najdete nádherných prostorech sklepení přímo pod Hospitalem.

A jak jsem už psala, díky tomu, že jsme si zařídili i ubytování, měli jsme dost času i na podvečerní romantickou procházku k Braunovu betlému, největší sochařské galerii pod širým nebem. Sedmikilometrová procházka by byla normálně dlouhá, ale bez dětí to bylo úplně o něčem jiném. A co s načatým večer ve dvou? Volba padla na restauraci Baroque. Dokonce jsme zjistili, že se jedná o vyhlášenou restauraci. Tak fantastické jídlo bychom tady opravdu nečekali. Zvládli jsme tři chody a výborné bílé víno k tomu. Rozhodně jsme tady nebyli naposledy.

V neděli ráno jsme se ještě zašli ještě podívat do místního Muzea veteránů, tady byl zase nadšený manžel. Na jednu malou vesničku toho tady najdete opravdu hodně, pokud si chcete všechno užít, jeden den vám určitě stačit nebude.

Byl to jenom náš víkend a opravdu se vydařil. Budeme na něj dlouho vzpomínat.

Další inspiraci můžete čerpat na webovém portále www.kudyznudy.cz nebo na www.ceskozemepribehu.cz.

 

Pro Kam s dětmi Magda Dlouhá

Foto: Lukáš Kalista

23. 10. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře