Vídeň není jenom Pratr - I. díl | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vídeň není jenom Pratr - I. díl

Naše kolegyně Petra vyrazila s kluky do Vídně. A protože má plno zážitků a tipů, které se vám mohou při cestování po rakouské metropoli hodit, sepsala je. Přinášíme první díl kam s dětmi ve Vídni aneb Vídeň není jenom Pratr.

Vyrazili jsme s dětmi na výlet k našim rakouským sousedům, do města na krásném modrém Dunaji, kde sachr a schnitzel lákají na každém rohu…i když to není tak úplně pravda.  Ale popořádku.

Vzhledem k věku a pohlaví mých dětí  - kluci 7 a 10 jsme se rozhodli strávit část jarních prázdnin poznáváním hlavního města Rakouska - Vídně. Věkem je myšleno, že už jsou dost staří, aby se dokázali soustředit také na něco jiného než na lovení „pokešů“ a sledování „přiblblých“ youtuberů. Pohlavím - to souvisí s výběrem programu. No a nutno podotknout, že jsme potřebovali také nějaké nové povinné zápisy do školního kulturního deníku.

Výlet jsme naplánovali na dva dny, s ubytováním jsme si naštěstí nemuseli dělat starosti, kamarád nám půjčil svůj byt včetně parkovacího místa v blízkém centru a na metru. Dopravu jsme zvolili vlastní, tedy autem. Vyráželi jsme ze Zlína, takže cesta v celku rychle utekla. Vídeň je pěkně značená, řidiči ukáznění (jsem vycvičená z pražské džungle), navigace nás krásně navedla až do bytu.

Cestování po Vídni

Infrastruktura metra a tramvají je přehledná a docela jednoduchá i pro toho, kdo není zvyklý cestovat metrem.  Vyplatí se koupit lístek na 24 hodin za 7,6 euro, jinak jízda pro dospělého je za 2,20, děti 1,10, v neděli zdarma. Příjemné je nastavení českého jazyka v automatech na lístky, kluci si tak zvládli kupovat lístky sami.

Dům moře

Sobotu jsme si vyhradili pro návštěvu největšího rakouského akvária Haus des Meeres. Vystoupili jsme na historické stanici metra Kettenbrückengasse, kde se každou sobotu dopoledne konají známé trhy – teda, tak to pojmenoval známý, který nám je doporučoval, já bych to nazvala spíš klasický blešák. Skutečně je zde k sehnání na co si vzpomenete. Od pravého kožichu, porcelánového nádobí, až po elektroniku všeho druhu.  Také by zde kluci byli schopni utratit celé kapesné na víkend! Odolali jsme, prodrali se vesměs rusky hovořícími prodejci a stanuli před zajímavou betonovou věží, která dříve sloužila jako protiletadlová věž.  

V jednotlivých odděleních, až do 11. patra je dost místa pro tropické sladkovodní a mořské ryby jako jsou žraloci různých druhů, murény, kladivouni, hvězdice, krabi. V přízemí jsme se prošli desetimetrovým Atlantickým tunelem. Nádrž, která se stala domovem různých druhů ryb žijících v Atlantském oceánu - od sapínů přes manty až po žraloka vouskatého – jaké roztomilé označení pro žraloka, že?

V tropickém pavilonu a v krokodýlím parku Krokipark, jsme odháněli volně poletující ptáky a pobíhající opice, zatímco nás přísně a strnule sledovali hroziví krokodýli.

Kluky nadchlo oddělení terárií obývané jedovatými hady, ještěrkami a sklípkany – asi proto, že dobře ví, jak tento druh plazů nesnáším. Mě nejvíc učarovali roztomilí mořští koníci, medúzy a  mořská želva Puppi.

Doslovnou třešničkou na dortu je výhled na město z terasy v 11. patře. Vzhledem k větrnému a skoro mrazivému počasí jsme se moc nepokochali, ale zážitek přece nemusí být dlouhý, hlavně že je intenzivní.

Prohlídku akvária můžete vzít dvěma směry – vyjet do nejvyššího patra a scházet směrem dolů nebo to vzít pěkně po schodech patro po patru směrem vzhůru.

Každopádně návštěvu akvária doporučuju navštívit spíše v dopoledních hodinách nebo ve všední den, po obědě už začínalo být ve věži těsno a nedýchatelno. S kočárky to byl doslova slalom, takže malé prcky z kočárku šup do nosičky. Úschovnu ani parkování kočárků jsem ale nikde neobjevila.

Většina místních evidentně plánuje v muzeu trávit celý den, a to proto, aby využili co nejvíce hodnotu vstupného, které je i na místní poměry vysoké: 17,60 Euro dospělý a 8 Euro děti 6 – 15 let. Nikdo mi nemůže vyčítat, že jsem odmítla při odchodu kupovat v obchůdku se suvenýry plyšové želvy!

 

A to rozhodně není všechno, Vídeň toho nabízí mnohem mnohem víc. Ale o tom, až příště. 

Petra Matěj Filip

 

Pokud máte i vy zážitky, tipy, chcete napsat o svých zkušenostech kam s dětmi nebo kam s dětmi raděj ne, rádi vaše články, sloupky, blogy či recenze zveřejníme. Napište nám do redakce (kontakty najdete na webu v sekci O nás), budeme se těšit.

18. 4. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře