Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jeden ze 7 divů České republiky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jeden ze 7 divů České republiky

Máme pro vás tip na výlet, který bude bavit rozhodně celou rodinu. Uprostřed Jeseníků vznikla před 20 lety elektrárna, která pomáhá vyrábět elektřinu ve chvílích, kdy ji nejvíce potřebujeme, a zároveň ji spotřebovává tehdy, když je elektřiny přebytek. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně společnosti ČEZ se stala i jedním ze 7 divů České republiky. Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká.


Své jméno dostala podle původní stejnojmenné hory, jejíž vrchol byl o cca 3 metry uměle snížen a zapuštěna do něj ohromná "vana" tvořící horní nádrž přečerpávací elektrárny. Mnohé její objekty byly umístěny do podzemí a objekty na povrchu jsou ohleduplně začleněny do přírody. Panorama, které se od nádrže člověku naskytne, se neomrzí a za příznivého počasí odmění každého dalekými výhledy.

Od roku 2010 je cesta k nádrži ještě pohodlnější než dříve a hlavně vhodná i pro rodiny s dětmi. A to díky jediné šestisedačkové lanovce v ČR, která vás dopraví z Koutů nad Desnou až pod Medvědí horu, odkud jsou to k nádrži zhruba 2 kilometry. Můžete jít pěšky, na kole nebo využít minibus, který jezdí kyvadlově. Nově je také přístupná 2,5 km trasa lesem po červené, která vede až na korunu horní nádrže.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně má tři nej: největší soustrojí s reverzní turbínou v Evropě, největší vodní spád v Evropě a je vodní elektrárnou s největším celkovým instalovaným výkonem v České republice.

Exkurze se konají po celý rok ve všedních dnech včetně svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 17.00 hod.

Nástupním místem na exkurze do Infocentra ČEZ a přímo do elektrárny je Hlavní budova v lyžařském areálu Kouty. Odtud vás spolu s průvodcem převeze speciální autobus do areálu elektrárny, kde v informačním centru shlédnete film a poslechnete si výklad průvodce. Společně navštívíte podzemí a kavernu elektrárny. Poté se opět autobusem přesunete k dolní nádrži a autobus se po 2 hodinách vrátí zpět do lyžařského areálu Kouty. Dvakrát denně jsou vypravovány exkurze s výjezdem až na horní nádrž.

Auto  můžete ponechat zaparkované na bezplatném odstavném parkovišti u areálu Kouty.


A ještě jeden tip pro rodiny, které mají rády adrenalin.
Pokud se nechcete zpět od elektrárny vracet stejnou cestou, můžete sjet zpět do Koutů na koloběžce. Je to jedinečná možnost nevšedního zážitku při nejdelším sjezdu na koloběžkách v republice. Koloběžky se dají zapůjčit na Kouteckém náměstí nebo přímo u horní nádrže Dlouhé stráně. Trasa nabízí nepřekonatelný sportovní a krajinářský zážitek. Na trase dlouhé 17 km se můžete kochat výhledy na nejvyšší horu Jeseníků Praděd, sledovat skály, kterými se pyšní jesenické vrcholy, technické zajímavosti zdejší oblasti a jiné zajímavosti, které tato krajina nabízí.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren.  

Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdete na www.dlouhe-strane.cz nebo také na webových stránkách Infocentra ČEZ Dlouhé stráně

 

5. 9. 2016



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře