Hračkářství v proměnách času | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hračkářství v proměnách času

Přestože se podoba hraček v dějinách mění, jejich poslání je od pravěku dodnes stejné: potěšit a zabavit děti, vnést jim do života radost a smích, rozvíjet je. V průběhu historie se vyvíjí nejen samotné hračky, ale také jejich výroba a obchody, kde se prodávají.

Dobrá hračka odjakživa podněcovala fantazii i myšlení dětí, a připravovala je na dospělost. V pravěku si už hrály s vyřezávanými figurkami a zvířátky. Nejvíce hraček se pak „narodilo“ v Orientu. Děti tahaly vozíčky, koníky na holi, pouštěly papírové draky, hrály si s maskami nebo roztáčely káču. Později, ve starém Řecku si kluci hráli s vozíky a figurkami koníků, mezi kterými nechyběl ani Trojský kůň, holčičky zase dostávaly nádherně propracované panenky ze dřeva, textilu, ale i ze slonoviny a drahých kovů.

Od kdy se vyrábějí hračky „ve velkém“?

První specializované dílny na výrobu hraček vznikaly od 16. a 17. století. V té době přicházeli do módy cínoví vojáčci. V roce 1877 se na trhu objevil slavný výrobce medvídků STEIFF, a následovaly desítky dalších. V roce 1958 se výrobci hraček poprvé setkali na světové výstavě v Bruselu. Od poloviny minulého století tak zažívá hračkářský průmysl skutečný boom. V roce 1959 se v New Yorku „narodila“ slavná plastová Barbie.

V 21. století vítězí interaktivita

V současnosti se vyrábí víc než milion druhů hraček a jejich prodejem se zabývá hezká řádka obchodníků. Od klasických hračkářství, kde je zboží vystavené v regálech a nakupuje se jako v samoobsluze, až po e-shopy.

„Zákazníci však postupně zjišťují, že není nad možnost vyzkoušet si hračky před jejich koupí a moct se osobně poradit s někým, kdo danému produktu rozumí. I když se jedná o trend posledních let, v oblasti prodeje hraček už takový způsob prezentace existuje dlouho. V roce 1760 otevřel pan William Hamley v Londýně své první vysněné hračkářství a právě zde došlo k revoluci – děti dostaly možnost opravdu si zde hrát,“ říká Pavel Čmelík z Hamleys Praha.


A Hamleys si za oficiálního dodavatele hraček vybrala britská královská rodina. Nejdéle vládnoucí panovnice Alžběta II. si jako princezna nejradši hrála s panenkami, malým čajovým servisem a oblíbenými koníky právě z Hamleys.

Pražské Hamleys je dnes největším obchodem s hračkami ve střední Evropě. Navíc rozšířilo možnosti dětské zábavy prostřednictvím atrakcí, jako je benátský kolotoč, obří skluzavka, vesmírná raketa, interaktivní fotostěna, závodní autíčka, ale také vodní a optické hry, které učí děti základní fyzikální vlastnosti vody a světla. 


O živou atmosféru v Hamleys se starají školení demonstrátoři hraček, lidé s hereckým talentem, kteří vtáhnou do hry děti i dospělé a dávají tak Hamleys nezaměnitelný charakter místa, kde hračky ožívají. Jsou zde k mání nejen originální hračky značky Hamleys a hity světových výrobců, ale také unikátní sběratelské série slavných světových designérů.

www.hamleys.cz 

 

11. 6. 2016



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře