Malý princ – povinná četba i povinný film! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Malý princ – povinná četba i povinný film!

Jedna z nejlepších knih dvacátého století, příběh, který oslovuje všechny generace. To a mnohem víc je dílo Antoina de Saint-Exupéryho. Literární klasika, která by neměla chybět v žádné knihovně, se dočkala filmového zpracování a ačkoli jsem do kina vstupovala s obavami, že si na sebe tvůrci vzali až příliš velké břemeno, stejně jako u Písně moře, i tentokrát smekám a zhlédnutí Malého prince vřele doporučuji. Mark Osbourne a jeho tým to zvládl.

Aby se autorům povedlo převést Malého prince na celovečerní film, dali jeho příběh na druhou dějovou linii a představují divákům mladou dívku, kterou knížka nejprve ovlivní a následně se její svět se světem Malého prince prolne.

Dívenka, která má velmi ambiciózní maminku, se přestěhuje do velkoměsta a během prázdnin se má připravit na prestižní školu. Dcerka se ale přesného minutovníku drží pouze do té doby, než se seznámí z bláznivým dědulou odvedle. Právě ten ji seznámí s putováním Malého prince resp. s příběhem, který mu sám Malý princ kdysi vyprávěl. Jak se nakonec oba světy prolnou, už prozrazovat nebudu, ale vězte, že film má hloubku a že ono poselství „Co je důležité, je očím neviditelné“ si z kina rozhodně odnesete.


Film mě potěšil i animačně
. Zprvu připomíná Malý princ klasické 3D počítačově animované americké snímky, ale pasáže, při nichž se cituje z knižní předlohy, jsou úchvatné. Autoři využili originálních ilustrací z knihy a v převážně ruční animaci lze vidět jednotlivé papírové vrstvy. Zde se nabízí paralela s naším webem, který jsme také tvořili z papírových vrstev.

Snímek je povedený i hudebně a i když jsem viděla dabovanou verzi, doufám, že se mi podaří zhlédnout i originál s Jeffem Bridgesem a dalšími hvězdami. Určitě se najde dost těch, kdo řeknou obligátní „knížka je lepší“, ale já vřele doporučuji film s knížkou kombinovat. Možná by stálo za to, nejdříve knížku dětem přečíst, aby pak příběh na plátně dokázaly lépe pochopit. Naše téměř šestiletá Eli odcházela z kina nadšená, ale ono prolnutí příběhů v druhé půlce filmu ne zcela pochopila. 

 

 

Když si dcera včera malovala přání pro Ježíška, nechyběla v něm ani knížka Malého prince. Objevili jsme totiž krásné zpracování, které vydal před několika lety Albatros a které si (stejně jako film), pohrává s kouzlem vrstev papíru a skládaček a dává tak příběhu Malého prince další rozměr.

Více o této knížce se dočtete také v naší sekci Knížky na webu.  

Doufám, že si díky filmu i díky knížce, kterou snad najdeme 24. pod stromečkem, odnesou moje děti z příběhu Malého prince to nejdůležitější…

 

 

 

 

Za redakci Kam s dětmi Vendula Dittrichová

7. 12. 2015



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře