5 tipů, jak vybrat pro své dítě ten správný sport a motivovat jej! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

5 tipů, jak vybrat pro své dítě ten správný sport a motivovat jej!

Chcete své dítě vést ke zdravému životnímu stylu a přemýšlíte nad vhodnou sportovní aktivitou? Není jednoduché zvolit tu správnou, která by Vašemu potomkovi prospívala a zároveň jej bavila. Podle čeho zvolit správný sport a motivovat malé nezbedy, aby je sportování bavilo? Mgr. Jan Taussig, bývalý trenér juniorské tenisové reprezentace přináší 5 tipů, jak na to.

1)     Kdy by mělo dítě začít sportovat?

Dalo by se říci, že ještě před tím, než se narodí. Fyzicky aktivní rodiče na své děti přenáší svůj vztah k pohybu, který se pak u nich odráží. Většina dětí má navíc tento pozitivní vztah již „vrozený“ a pak záleží už jen na jeho rodičích. Když svého potomka podporují již od prvních krůčků, pomáhají mu lásku k pohybu posilovat a dál rozvíjet. Přitom se jedná o běžné aktivity – např. běhání, skákání, házení nebo chytání.

U další fáze, ve znamení organizovaných sportovních kroužků, neexistuje jednoznačná odpověď, která by rodičům dávala přesný návod, kdy by jejich dítě mělo se sportem začít. Každá disciplína je totiž postavena na jiném pohybovém základu a vyžaduje odlišné dovednosti. U některých sportů (např. gymnastika nebo krasobruslení) děti začínají třeba ve věku 2-3 roky. Pro dosažení vrcholové úrovně však není problém ani začátek třeba kolem deseti let. Jinými slovy, ať už dítě začne kdykoli, je to správně, pokud mu sport přináší opravdu radost a není pro něj spíše za trest.

2)     Jak vybrat pro dítě ten správný sport?

Mnohdy mají rodiče představu, jakému sportu by se jejich dítě mělo věnovat. Ať už z důvodu lokality sportovního klubu nebo druhu sportu, kterému se věnují oni sami. Nicméně je obvyklé, že se s výběrem tak úplně netrefí. Dobrým pomocníkem pro výběr sportu je program SportAnalytik, který na základě zábavného testování fyzických a psychických předpokladů doporučí dětem ten pravý sport. Takový, pro který má dítě ty nejlepší předpoklady, a který jej bude bavit a v němž se bude kontinuálně zlepšovat.

3)     Jak poznám, že mé dítě má talent?

Neexistuje dítě, které by nemělo nějaký sportovní talent nebo nadání. Je potřeba jen odhalit, o jaký sport se jedná. Určit předpoklady k dráze profesionálního sportovce v útlém věku je ošidné. Děti mohou mít totiž skvělé výsledky díky tomu, že začali sportovat například v útlém věku a tím pádem mají náskok v porovnání s vrstevníky. Talent bývá mnohdy zaměňován za šikovnost nebo obratnost. Nicméně i ty jsou dobrým základem, který je možné rozvinout správným tréninkem.

4)     Jak dítě ke sportování motivovat?

Opět zde mají velký vliv rodiče. Nejlepší motivací je pro dítě vidět příklad ve vztahu ke sportu u nich. U některých týmových sportů se vytváří v dobrém slova smyslu „rodinné klany“, které si předávají místo z generace na generaci. Dalším krokem k vnitřní motivaci jsou dosažené úspěchy, kterých se však obvykle dítě nedočká hned. Důležitou součástí je také přátelské prostředí. Děti se rádi setkávají s dobrými kamarády, vytváří nová přátelství, party a skupiny, kde se cítí dobře.

5)     Co dělat, aby mé dítě bylo ve sportu úspěšné?

Mnohdy se úspěch posuzuje podle získaných medailí nebo rekordů. To je však velice zavádějící. To, že dítě začne sportovat, třeba i v útlém věku, neznamená, že se z něj jednou stane šampión. To se povede opravdu zlomku dětí. Dalším aspektem jsou většinou vysoké finanční náklady, které s úspěchem dost často souvisí. Vychovat špičkového sportovce je doslova oběť pro rodinu z hlediska času i vynaložených financí. Cílem sportovní výchovy by spíše mělo být vybudovat u dítěte celoživotní lásku k pohybu, který mu bude přinášet radost a potěšení.

Další tipy pro rodiče:

  • SportAnalytik pomáhá rodičům s výběrem vhodného sportu, pro který má jejich potomek přirozené předpoklady a talent. Projekt navazuje na kanadský program představený na olympijských hrách ve Vancouveru, kterého se zúčastnilo více než 100 000 dětí. Doporučení vhodných sportů je sestavováno na základě zábavného testování fyzických a osobnostních předpokladů dítěte jako jsou například rychlost, ohebnost nebo vytrvalost. Rodiče dětí, které program absolvují, získají doporučení pěti běžných a pěti alternativních sportů spolu s tipy na konkrétní oddíly v místě jejich bydliště. Dozví se také, jak jsou na tom jejich potomci ve srovnání se svými vrstevníky a jaké jsou jejich silné stránky. Více informací o programu najdete na www.sportanalytik.cz.

21. 8. 2014



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře