Brána do pravěku Prahy | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Brána do pravěku Prahy

Dnes Vám přináším tip na další pražskou naučnou stezku, na které si nejenže nebudete připadat, že jste v nějakém velkém městě, natož pak v tom hlavním, ale ještě na ní potkáte dětské hřiště, skvělou kavárnu a také chovný rybník, kde si budete moci koupit čerstvé ryby domů nebo ochutnat skvělé speciality přímo na místě v rybím bistru.




Stezka, s podnázvem Brána do pravěku Prahy, má 16 zastavení, na každém najdete informační tabuli, některé obsahují herní prvky. Hravou formou vás seznámí se zvířaty z dob pravěkých, která se v okolí proháněla. Zjistíte, jak velké stopy zanechávala či jaké rozpětí křídel mají dravci.  



Jedno ze zastavení se věnuje také místnímu Menhiru, na který jsou obyvatelé Chaber právem hrdí. Pro ty z vás, kteří si nejsou jisti, co Menhir je, tu mám trocha moudra z Wikipedie:

Menhir (z bretonštiny men – kámen a hir – dlouhý) je kamenný blok svisle zasazený do země. Vyskytují se po celém světě. Obvykle beze stop opracování, zřídka je naznačená lidská postava, případně oděv a zbraně. Na evropském kontinentu jsou jich tisíce. Původ a určení těchto kamenů nebylo zcela prokázáno. Dle některých teorií není rozmístění těchto kamenů v krajině zcela náhodné a mají specifická pravidla. Objevují se teorie, že Menhiry v krajině vytvářely jakýsi kalendář, a tak se i používaly. Kolem Prahy, především na severozápadě, se po spojení dochovaných menhirů dá dojít k zajímavým geometrickým tvarům.

 


Chaberskému Menhiru byla naměřena výška kolem tří metrů, ale nad zemí je vidět jen asi 160 centimetrů. Obvod menhiru v úrovni země je 275 centimetrů. Říká se mu kamenný slouha, protože připomíná lehce nahrbenou postavu.

Malé děti jistě potěší poslední zastavení Beranov – Motýlí louka, kde si vyzkouší znalosti barev a motýlů. 



Na stezce se nachází několik autobusových zastávek linky 162, která vyráží ze stanice metra C Kobylisy. Své putování můžete začít třeba na zastávce Bílenecké náměstí. Záleží na tom, jestli se chcete nejdříve trochu občerstvit nebo vypustit děti na hřiště.



Délka celé stezky je necelých 6 kilometrů. Velikou výhodou je přítomnost dvou milých "osvěžoven" na trase.

Jednou z nich je Kavárna Pod pavlačí, která sídlí v prostorách barokního Knorova statku.  

 

 

Venkovní sezení i stylový interiér s původním nábytkem dýchají pohodou, k níž přispívá i příjemný personál, domácká nálada a chuťové prožitky. Jídelní lístek je proměnlivý, každý den na něm najdete jinou polévku, salát, slané koláče a různé druhy tradičních i netradičních, místních i cizokrajných sladkých dezertů, například vyhlášené buchty, samozřejmostí je skvělá káva či domácí limonády.

Druhé osvěžení skýtá Kalendova Chabrybárna, kromě celoročního prodeje čerstvých ryb zde funguje také bistro, kde si můžete pochutnat na nejrůznějších rybích lahůdkách, venkovní posezení potěší krásným výhledem na rybník. 



Pokud se do Chaber vydáte ještě tento víkend, nenechte si ujít akci, která se zde koná jen jednou ročně, a to Rybobraní - pravé rybí hody, jak se patří. 

 

Petra Kottová

11. 10. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře