Tip KAM S DĚTMI: knižní novinka UŽ ŽÁDNÉ VÝMLUVY! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Tip KAM S DĚTMI: knižní novinka UŽ ŽÁDNÉ VÝMLUVY!

Kniha o tom, jak se plní sny…

Dostali jste se v životě do situace, kdy se vás okolí snažilo odradit od toho, co děláte, nebo chcete dělat? „K čemu ti to bude.“ „ To tě neuživí.“ „Neumíš zpívat.“ „Nemáš jedničky.“ Jistě to znáte. Kniha Už žádné výmluvy! je právě O TOM – učí děti, jak se nenechat odradit, jít si za svým snem a NEVYMLOUVAT SE!
 
Už žádné výmluvy! je čtvrtá kniha světově uznávaného odborníka a spisovatele Dr. Dyera pro děti a zároveň první, která vychází v českém jazyce. Autor v ní vysvětluje, jak mohou výmluvy způsobit více škody, než si uvědomujeme, a odradit vaše dítě od všeho, co chce dělat.
Kniha vypráví poutavý příběh chlapce, který má zdánlivě neuskutečnitelný sen. Výmluvy a pochybnosti jako „nejsem dost chytrý“ nebo „je to příliš těžké“ ho však téměř odradí od jeho naplnění a on se svého snu málem vzdá… 
Kniha se tak může stát ideální pomůckou při výchově dětí nejen pro rodiče, ale vůbec pro všechny ty, kdo s dětmi pracují, ať už ve školkách, ve školách nebo třeba v mateřských centrech.

„Otec motivace“
Wayne W. Dyer, Ph.D., je americký mezinárodně uznávaný odborník v oblasti osobního rozvoje. Je autorem více než 30 knih, vytvořil mnoho audio a video programů a vystupuje v televizních a rozhlasových pořadech. 

Mezi jeho knihy patří například:  New York Times bestsellery 10 Secrets for Success and Inner Peace, The Power of Intention, Inspiration, Change Your Thoughts – Change Your Life a Excuses Begone. Je také autorem několika knih pro děti: No Excuses!, It's Not What You've Got!, Unstoppable Me! a Incredible You!.

Fanoušci a příznivci nazývají Wayne Dyera láskyplně „otcem motivace“. Přestože strávil dětství v dětských domovech a pěstounských rodinách, podařilo se mu překonat nejen toto období, ale také mnoho dalších životních překážek a uskutečnit své sny. Dnes učí druhé, jak dělat to samé – naplňovat svoje sny.

Je dědečkem pěti vnoučat. Pokud zrovna necestuje a nepřednáší, najdete ho doma na ostrově Maui, jak plave, prochází se po pláži nebo píše novou knihu. :)

Knihu ilustrovala Stacy Heller Budnick.

A na téma dětských výmluv jsme se zeptali klinické psycholožky a psychoterapeutky PhDr. Lucie Pelkové
Kdy a za jakých okolností představují výmluvy nějaké riziko?
Výmluvy představují riziko hlavně tehdy, když k nim dítě začne sahat jako k normálnímu prostředku k "proplouvání" životem", říká psycholožka PhDr. Lucie Pelková. Dítě se s jejich pomocí učí nedůslednosti a nezodpovědnosti. Dítě se potřebuje naučit překonávat překážky, to posiluje jeho sebevědomí, vytrvalost, odvahu a také zodpovědnost. Namísto toho výmluvy učí dítě se překážkám raději vyhnout, nedotáhnout věci do konce a necítit se zodpovědný za chybu.

Jak až může dětské vymlouvání skončit? (nízké sebevědomí, necílevědomost,…?)
Výmluvy mají určitě velký vliv na sebevědomí dítěte a na jeho cílevědomost. Dítě, kterému se něco nepovedlo, udělalo chybu, by mělo vědět, že to může přiznat a poučit se z toho. Pokud dítěti něco nejde - například plavat nebo zvládnout matematickou úlohu, tak nejlepší způsob je ho podpořit, ukázat mu, že je možné se to naučit a sdílet s ním radost z úspěchu - že se mu to povedlo, přeplaval kousek bazénu, zvládnul vyřešit matematickou úlohu. Dítě se tak naučí, že lze překážky překonat a  má radost z toho, že se mu  to povedlo.  To vše přispívá k postupnému budování sebevědomí  na rozdíl od situací, kdy dítě používá výmluvy jako například  - stejně nebudu plavání potřebovat, nemám rád vodu a nikdy jsme k moři nejezdili. Nebo - nepotřebuji umět  matematiku, protože chci být automechanik jako můj táta a je proto zbytečné se to učit. Tohle všechno jsou výmluvy, které mohou  způsobit, že si dítě přestává věřit a má strach z překážek. Postupně to může vést k rezignaci a nízkému sebevědomí, což mu potom v dospělosti může zabránit se realizovat - dělat práci, která ho baví a naplňuje.

Co by měli rodiče dělat, aby se jejich potomek moc nevymlouval, jak ho v tom nepodporovat, jak ho to vlastně vůbec nenaučit?
Rodiče by se měli sami pokud možno výmluvám vyhnout a dovolit si přiznat chybu nebo neúspěch. Pro dítě je to informace, že i takové věci se stávají a že všechny situace se dají  řešit. Rodiče tak vytvářejí pro dítě bezpečné prostředí, kde se dítě cítí dobře, může otevřeně přiznat, že udělalo chybu, aniž by následovaly výčitky nebo jiný trest. To je velmi důležité, protože pokud dítě necítí, že je přijímané se vším všudy, bojí se mnohdy říct pravdu, přiznat chybu, špatnou známku a začne se vymlouvat. To neznamená po dítěti  nic nevyžadovat a chválit ho například za špatné známky, ale jasně nastavit pravidla a hranice, v nichž se může dítě pohybovat a cítit bezpečně. Je to velmi citlivá a proměnlivá záležitost. Člověk nemůže počítat s tím, že hranice, které nastaví v pěti letech dítěte, budou fungovat stejným způsobem v patnácti. Důležité je vnímat potřeby dítěte a najít vhodný způsob, jak s ním o jeho potřebách, problémech a společně nastavených pravidlech mluvit. 

Kniha je vhodná pro děti ve věku od 4 – 10 let. Ale my doporučujeme i „dospělákům“. I my, dospělí, máme spoustu výmluv a garantujeme, že se u téhle knížky sami nad sebou zamyslíte. 
Více informací o knize a další knižní novinky najdete nawww.keltnerpublishing.cz
Redakce KSD

10. 10. 2011



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře