Archeologický program - Oděv našich předků | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Archeologický program - Oděv našich předků

> Termín

25.1.2020

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

9-14

> Popis

I pravěcí lidé se museli nějakým způsobem oblékat. Jak vypadala móda v pravěku a jaké materiály se nosily? > Úvodní přednáška Projdeme si jednotlivá období pravěku a podíváme se na oděvy, které se tehdy nosily. Prohlédneme si archeologické nálezy, které sloužily k výrobě oděvů, a různé materiály, z nichž bylo možné vyrábět tkaniny. Budeme si také povídat o špercích, které dotvářely konečný vzhled celého oděvu. > Předení niti z ovčí vlny za pomocí ručního vřetena Jak se vyráběla nit před vynalezením kolovratu? Za pomoci ručního vřetena, na které se upředená nit zároveň i namotávala. Komu se to povede, může si hotovou nit odnést domů. > Tkaní na destičkovém stavu (tkaní na karetkách) Z upředených nití teď můžeme zkusit utkat látku. Jedním z jednodušších způsobů je tkaní na destičkách, které umožňuje výrobu různě širokých pásků tkaniny. Ty lze nosit i jako pestré barevné náramky. > Tkaní na vertikálním tkalcovském stavu Pokud potřebujeme opravdu hodně širokou látku, použijeme tkalcovský stav. I když to vypadá složitě, opravdu to není tak těžké. Ostatně sami si to můžete vyzkoušet. Stačí jen pohybovat brdem dopředu a dozadu a prohazovat útkovou nit. > Seznámení s originálními archeologickými nálezy a replikami Budete si také moci prohlédnout a osahat originální archeologické nálezy. Mezi ty nejstarší patří kamenná škrabadla a kostěná šídla. Nebudou chybět ani pravěké šperky jako jehlice, spony, náramky či opasky. A podíváme se i na některé dnes už téměř zapomenuté, v pravěku ovšem hojně užívané, textilní materiály. Myslíte si, že nitě z kopřivy pálí? Informace pro návštěvníky Program připravili a vedou: archeologové muzea Případné dotazy směřujte na: [email protected] nebo na tel. +420 251 106 579 Cena: 60 Kč/osobu od 6 let včetně vstupného Programy jsou vhodné pro menší skupiny (max. 25 dětí). Během programu je možné fotografovat.

> Otevírací doba

10:00

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 1
Ulice: Muzeum Hlavního Města Prahy, Na Poříčí 1554

> Komentáře