Den Brna 2019 | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Den Brna 2019

> Termín

15.8.2019 - 17.8.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Městská oslava hrdinné obrany Brňanů před Švédským vojskem. Skládáme poctu odhodlání a vytrvalosti obránců pod vedením Raduita de Souchese, kteří za třicetileté války vybojovali Brnu status neporaženého města a následně i metropole Moravy. Švédský generál Tornstenson plánoval město dobýt do 3 dnů a Špilberk do týdne. Brňané se však k jeho překvapení nezalekli, mnohonásobné přesile se postavili a nakonec slavně zvítězili. Pověstné jsou taktické kousky, které otravovaly morálku švédského vojska, a dnes v nich můžeme spatřovat zárodky charakteristického brněnského humoru. Místo očekávané kapitulace uspořádali měšťané na hradbách slavnost s hudbou, prapory a fanfárami, jindy podnikli nečekaný protiútok do švédského tábora a způsobili tam značné škody. Dodnes se pak v Brně drží tradice poledne odbíjeného už v 11 hodin, díky němuž údajně Torstenson 15. srpna 1645 obléhání ukončil a odtáhl pryč. ◾ Bitevní vřava, barokní foodfest a zážitky na celé léto Letošní ročník Dne Brna nemůže postrádat oblíbenou ukázku bitvy v podhradí Špilberku pod taktovkou Společnosti 1645. Nově se představí vojenské ležení na Dominikánském náměstí, kde se bude po tři dny odehrávat stylový program koncertů, šermířských soubojů, tanců a především zde na dobovém jarmarku ochutnáte barokní krmi a pochutiny. Celý třídenní festival zde pak také zakončí barokní ohňostroj. ◾ Třicetiletá válka vzplála především z náboženských důvodů, již i v Brně hrály důležitou roli. Raduit de Souches byl původně francouzský protestant, kterého měl dle legendy na katolickou víru obrátit brněnský páter Martin Středa. Ten zároveň nechal k boji vycvičit studenty jezuitské koleje, bez nichž by obrana pravděpodobně dobře nedopadla. Svůj duchovní rozměr má tudíž i program festivalu. Biskupství brněnské pro veřejnost otevře katedrálu sv. Petra a Pavla, kostel Nanebevzetí Panny Marie, baziliku Nanebevzetí Panny Marie a Diecézní muzeum. V plánu jsou komentované procházky, bohoslužby a nezapomínají ani na nejmenší návštěvníky. TIC Brno do programu přidává alchymistický pořad Černá koule pro Torstensona (která jediná mu dle pověsti mohla ublížit) v Labyrint pod Zelným trhem a dvojici komentovaných procházek speciálně věnovaných této dějinné události.

> Otevírací doba

dle programu

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Brno
Ulice: Hrad Špilberk a další místa

> Komentáře