Za tajemstvím historie pražského Židovského města | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Za tajemstvím historie pražského Židovského města

> Termín

14.3.2020

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Město ve městě, naprostý unikát, tajemné a dodnes svými záhadami, legendami, historií, osobnostmi, pro množství lidí, spisovatelů, umělců, badatelů velice přitažlivé místo. To je staropražské Židovské město. A ještě stále je možné s takřka zadrženým dechem objevovat jeho skrytá zákoutí i kouzlo. V průběhu procházky zmizelou (i viditelnou) pátou čtvrtí budete mít možnost vyslechnout mnohé o historii pražského Židovského města, o jeho židovských obyvatelích i židovského národa vůbec, o židovských zvycích, životě, svátcích, dokonce i o pro nás možná nezvyklých pohřebních rituálech a v neposlední řadě také o tajuplných židovských legendách. Ne, nikoli pouze o notoricky známém Golemovi, nýbrž také méně známé, o to však poutavější příběhy a zkazky. Na procházce ztracenou pátou čtvrtí se kromě mnohého jiného dozvíte: * Jak Židovské město, jeho úzké uličky, těsné dvorečky, pavlačové domy i paláce vypadali před rozsáhlou asanací * Podle čeho se Červená ulice jmenuje červená, Kaprova Kaprovou a Kostečná Kostečnou (a co má společné s pověstnou říčkou Rubikon, kterou překročil Cézar) * Kde se původně nalézala ulice Cikánská, a proč cikánská (a co vlastně znamená rom) a kde byste se kdysi mohli projít židovskou Zlatou uličkou * Kde stál nejmenší domek ghetta, a kde jedna ze sedmi bran Židovského města * Kde byste mohli narazit na tři studny na malém plácku a co na ně dnes upomíná * Jak andělé v lidské podobě postavili za jedinou noc Staronovou synagogu, nejdéle sloužící na světu a jaké starobylé pověsti se k ní vážou * Co je vlastně košer, micve nebo synagoga, a proč v ní nenaleznete zpodobení lidí * Které ulici, okupované zejména holiči a vlásenkáři, se říkalo Úzká * Co znamená Den šoa a další a další informace… Součástí procházky není návštěva interiérů objektů židovského muzea. Nutno přihlásit se předem! Procházka se koná za jakéhokoli počasí.

> Otevírací doba

14:30-16:30

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 1
Ulice: Kaprova (Stanice metra Staroměstská)

> Komentáře