Vánoční výstava historických betlémů | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vánoční výstava historických betlémů

> Termín

27.11.2018 - 10.1.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Vánoční výstava v Jihomoravském muzeu ve Znojmě představuje unikátní vyřezávané a ručně malované betlémy z let 1840–1940. Většina těchto dřevěných betlémů je postavena do prosklených skříněk. Větší část vystaveného souboru betlémových figurek pochází z podhůří Jeseníků a Orlických hor – z městečka Králíky a okolí, kde vznikaly jedny z nejkrásnějších českých betlémů. Nejstaršími figurkami je trojice jemně řezaných tří svatých králů z 19. století od školeného řezbáře, jenž v minulosti patřila k velké sestavě králického betléma. Unikátní soubor tvoří osm velkých králických figur pocházejících z kostelního betléma. Spolu s figurou dráteníka a skupinou oveček tvoří jedinečný příklad králických figur v nálezovém nerestaurovaném stavu, které dokumentují pečlivý rukopis lidových řezbářů a svou velikostí patří k dnes již ojedinělým muzejním exponátům. Další typy starých betlémů jsou vyrobeny z reliéfního papíru, potištěného technikou litografie. Jsou to buď oblíbené skládací nebo reklamní betlémy z období první Československé republiky, jejichž reprinty si můžete na výstavě zakoupit. Nejstarší z papírových betlémů je ručně malovaný Ústecko-orlický betlém z doby kolem poloviny 19. století. Historická vánoční dekorace je na výstavě zastoupena především velkou sbírkou nejrůznějších skleněných ozdob na stromeček. Tyto stříbřené a zlacené vánoční ozdoby jsou zhotoveny buď z navlékaných broušených a vinutých perlí nebo foukaných perlí plněných voskem anebo z barevných korálků. Nejčastěji mají tvar postaviček, zvířátek, drobné architektury, vzducholodí, letadel, autíček a motorek, hudebních nástrojů i jiných předmětů. Zvláště hodnotnými jsou ozdoby v podobě řetízkového kolotoče nebo velkého raka, nejstarší z nich zdobily vánoční stromeček v období secese. Ozdoby z perlí pocházejí zejména ze známých oblastí tradiční sklářské výroby v Podkrkonoší. Do dnešní doby se tato tradice udržuje v obci Poniklá. K adventu našich prababiček, k období příprav, neoddělitelně patří zdobné formičky a vykrajovátka z lisovaného plechu na cukroví, perníčky a domácí vánoční čokoládu. Návštěvníci výstavy se například dozví, jaké dárky a hračky mohly děti najít pod vánočním stromečkem, osvětleným pomocí elektrických vánočních svíček z počátku 20. století, z doby vynálezce Františka Křižíka. Nechybí ani oblíbená součást zimních radovánek – funkční historické sáňky. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek autora výstavy, pana Miroslava Smahy, historika umění a sběratele.

> Otevírací doba

PO-SO: 9-11.30 | 12-17
NE: 14-17

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Znojmo
Ulice: Dům umění, Masarykovo nám. 11

> Komentáře