Masopust na Veselém Kopci | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Masopust na Veselém Kopci

> Termín

27.1.2018

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

V sobotu 27. ledna se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program roku 2018 – Masopust. Můžete prožít tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé ze Studnice u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek. Po celý den budete moci nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 15.30 hodin, můžete si nakoupit upomínkové předměty, tiskoviny a drátovanou keramiku. Ve stylové Hospůdce Na vejměnku přímo v areálu muzea bude připravena staročeská zabíjačka. V sobotu 27. ledna můžete do 16 hodin navštívit i stálou Expozici masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, kterou naleznete v domku č.p. 362 v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku (8 km od Veselého Kopce). Dozvíte se zde zajímavosti a podrobnosti o tomto tradičním obyčeji.

> Otevírací doba

10:00 - 16:00

> Kontakt

Kraj: Pardubický kraj
Město: Hlinsko
Ulice: Veselý Kopec, Příčná 350

> Komentáře