Cesty časem v Třebíči - interaktivní expozice pro hravé návštěvníky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Cesty časem v Třebíči - interaktivní expozice pro hravé návštěvníky

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

2.5  (2x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Interaktivní expozice v třebíčském předzámčí je určena nejen dětem, ale i dospělým, kteří se rádi hravou formou dozvědí leccos zajímavého z historie města a řemesel. Zkusíte si postavit gotický oblouk, práci na tiskařském lisu nebo tkaní na tkalcovském stavu. Expozice "Cesty časem - procházky třebíčskou historií" se nachází ve zrekonstruovaném zámeckém křídle, které je součástí areálu baziliky sv. Prokopa a bývalého Valdštejnského zámku v Třebíči. Na rozdíl od klasických muzeí, v nichž se návštěvníci nesmí ničeho dotýkat, při cestě časem si vlastníma rukama vyzkoušíte, jak se staví bazilika, jak vzniká město a jaká řemesla se provozovala ve středověkých městech. V místnostech je vystaveno množství starých nářadí, nástrojů a starobylých strojů či jejich modelů. Mnohé z nich si můžete vyzkoušet. Unikátem je například kopírovací stroj z počátku minulého století. Celou prohlídkou provázejí dvě skutečné historické postavy, písař Jan Suchenius a kupec Francesco Calligardi, kterým dal výtvarník Jan Smolík komiksovou podobu. Jeho postavičky vás budou provázet téměř na všech panelech a prostřednictvím komiksových bublin glosují podané informace. V úvodu expozice vás čeká krátký hraný film, kterým opět provádějí Suchenius a Calligardi, tentokrát spodobněni známými třebíčskými herci Oldřichem Navrátilem a Miloslavem Mejzlíkem. Pro dětské kolektivy jsou kromě klasických prohlídek připraveny i lektorské programy a tvořivé dílny. Výstava je rozdělena do třech částí: Jak se staví bazilika: zde se dozvíte například jak pracovali kameníci, když stavěli baziliku svatého Prokopa, proč gotické oblouky nepotřebují podpěru nebo jak fungoval středověký jeřáb. Jak vzniká město: v této části výstavy vás určitě zaujmou modely u doby, kdy Třebíč obepínaly hradby nebo model gotického, renesančního a barokního domu či panel se srovnávacími fotografiemi na němž jsou snímky zachycující město před sto lety a v současnosti. Jaká byla řemesla: expozice připomíná dnes už téměř neznámá řemesla, jakými jsou například perleťáři nebo prýmkaři - ve své době potřebné ke zhotovování uniforem vojáků stejně jako členů nejrůznějších spolků. Mimo to zde naleznete nástroje písmolijce, bednáře, tesaře, uhlíře, mlynáře, svíčkaře, koželuha, mydláře, soukeníka a mnohých dalších.

> Otevírací doba

Otevřeno denně
září - červen
po - pá 8.00 – 16.00,
svátky 9.00-17.00
so - ne 10.00 – 17.00
červenec - srpen
po - pá 9.00 – 17.00
so - ne 10.00 – 18.00

> Kontakt

Kraj: Vysočina
Město: Třebíč
Ulice: Zámek 1

> Komentáře