Zámek Rájec nad Svitavou | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zámek Rájec nad Svitavou

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Klasicistní zámek francouzského typu vznikl v letech 1763 – 1769, s největší pravděpodobností podle plánu vídeňského architekta Isidora Amanda Marcela Canevala. Zámek zaujme především jedinečnou architekturou, na Moravě zcela ojedinělou a přepychově vybavenými interiéry knížecí rodiny Salmů. Novodobou tradici tvoří noční prohlídky zámku. Návštěvníci si mohou vybrat ze 3 tras zámku - malý okruh, velký okruh nebo samotnou zámeckou kapli s výstavním prostorem. Zámecké zahradnictví nabízí prohlídku ojedinělé sbírky kamélií. Současně se zámkem byla v roce 1767 založena zdejší zahrada, která v první čtvrtině 19. století získala volnou přírodně krajinářskou dispozici. V roce 1811 zdědil rájecký zámek Hugo František Salm, který se výrazně zapsal do kulturních tradic českého národa jako vědec, organizátor a příznivec národního obrození. Z bohatých sbírek vyniká rozsáhlá kolekce orientálního porcelánu a proslulá zámecká knihovna s 60 000 svazky (nestarší jsou rukopisy ze století 14., dále prvotisky ze století 15. až po století 20.). V prvním patře zámku byla v 50. letech instalována obrazová sbírka Salmů, v níž převládají díla holandských a vlámských mistrů. Sbírka je doplněna o další díla z jiných zámeckých objektů. Vedle převážně západoevropských mistrů zastoupených jak originálními díly, tak i kvalitními kopiemi, se zde objevují také plátna českého barokního malíře Jana Kupeckého. Zámecké zahradnictví vstoupilo do povědomí veřejnosti díky ojedinělé sbírce kamélií, která sem byla před třiceti lety převezena z Průhonic. Dnes již tradiční výstava těchto rostlin a květinových aranžmá se koná každoročně vždy koncem února.

> Otevírací doba

duben so–ne 9:00–15:00
květen- červen út–ne 9:00–16:00
červenec- srpen út–ne 9:00–16:30
září út–ne 9:00–16:00
říjen so–ne 9:00–15:00

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Rájec - Jestřebí
Ulice: Blanenská 1
Telefon: 516 432 013, 723 398 968
E-mail: [email protected]

> Komentáře