Zámek Bechyně | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zámek Bechyně

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Prohlídková trasa „Život Petra Voka na zámku v Bechyni“ vás zavede do nejintimnějších prostorů Petrova života. Dokládá jeho velkorysou stavební činnost, tvorbu rožmberských umělců a řemeslníků, jimiž se završuje česká renesance. Z unikátního Stromového sálu vystoupáte po schodech do prostor západního hradního křídla, které až do konce 16. století sloužilo jako fraucimor. Odtud se prochází nevelkou chodbou do ložnice Petra Voka s původním štukovým i renesančním kazetovým stropem a nástěnnými malbami. Dále je k vidění lovecký salon a portrétní galerie rodu Paarů. Prohlídka zámku končí ve velkém tzv. Vokově svatebním sále, jehož stěny pokrývá 460 m² vzácných nástěnných maleb. Renesanční zámek je výraznou dominantou města Bechyně. V roce 1269 město koupil král Přemysl Otakar II. a na strmém ostrohu mezi řekou Lužnicí a Smutným potokem nechal vystavět hrad. Mezi majitele Bechyně patřili páni ze Šternberka, Kryštof ze Švamberka a Petr Vok z Rožmberka. Všichni patřili k nejvyšší české šlechtě, díky této skutečnosti vděčí Bechyně za svůj stavební rozvoj. Petr Vok koupil Bechyni roku 1569, kde se i oženil s mladičkou Kateřinou z Ludanic. Brzy nato byl původní gotický hrad přeměněn v reprezentační renesanční zámek. Nově vzniklé nádvoří vyzdobil pozoruhodnými velkolepými malbami pravděpodobně Gabriel de Blonde. Mezi největší zajímavosti zámku patří unikátní pozdně gotický Stromový sál, klenutý na střední sloup v podobě kmene stromu, s žebry napodobujícími suché sukovité větve. V západním křídle zámku se zachovala část vzácné žebrové klenby. Renesanční přestavbě náleží tzv. Jelenice ve východním křídle a nad ní je místěna Svatební síň Petra Voka s bohatou malovanou nástěnnou výzdobou. Toto dílo Bartoloměje Beránka – Jelínka z roku 1602 vzniklo až za Šternberků. V okenních nikách se nacházejí malby ctností a neřestí, starozákonní postavy a pět vyšších soudců Království českého. V severním křídle najdete zbrojnici s kazetovým renesančním stropem, snad dílo Raimunda Paula z 16. století.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Bechyně
Telefon: 603419590
E-mail: [email protected]

> Komentáře