ZUŠky jsou cool a ne že ne! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

ZUŠky jsou cool a ne že ne!

Na svoje léta strávená v lidušce moc ráda vzpomínám. A i když jsem namísto dalšího studia hry na příčnou flétnu nakonec zvolila gymnázium, nikdy jsem nepřestala hrát. Nakonec jsem se vrátila i k cvičení stupnic, když mi Ježíšek po mnohaletých prosbách přinesl druhý vysněný nástroj, klarinet. A je to fuška, větší než před třiceti lety. S dvěma malými dětmi, prací a sportovními koníčky cvičím každou volnou chvilku. Když jsou děti ve vaně, když čekám, až se dovaří brambory, když uteču z kanclu o 15 minut dřív. Prsty jsou pomalé, nátisk slabý, ale ta radost, kterou mi hraní přináší, je nezměrná. A myslím, že to byla právě liduška (dnes tedy správně Základní umělecká škola), která mi ukázala, co hudba dokáže.
K hudbě vedu i své děti. Každá cesta autem se nese v duchu sborového zpěvu (někdy tedy spíše řevu). Paříme Suchýho se Šlitrem, Nohavicu, Bobka, Hegerku, ale i Ewu Farnou a její „Boky jako skříň“.

Ani návštěvy prababičky v domě pro seniory se neobejdou bez hudby. Věřím, že to babi alespoň malinko vnímá a dělá ji naše zpívání a duety radost. A až jednou bude tam nahoře dědovi vyprávět, jak už i Eli hraje na flétnu, bude se i on, který hrál celý život na housle, dmout pýchou.

 

Bude to přesně rok, co jsem Eli vedla k přijímacím zkouškám v ZUŠce. Když přišla s tím, že chce umět hrát „jako máma“, nebylo pochyb o tom, že právě do lidušky povedou naše další kroky. A když mi nedlouho poté přistála v mailu nabídka, aby portál Kam s dětmi podpořil chystaný happening ZUŠ Open, neváhala jsem ani vteřinu. Hudební školy mají v českých zemích dlouholetou tradici a zaslouží si vystoupit ze svého stínu, představit se široké veřejnosti. Vždyť jak říká patronka projektu Magdalena Kožená: „Základní umělecké školy jsou základním pilířem kulturní vzdělanosti českého národa.“  

Téma povinných škol a osnov se probírá neustále, ale téma nepovinných škol je opomíjeno. A právě obory hudební, výtvarné, taneční či literárně-dramatické dají dětem do budoucna mnohem více než třeba logaritmy (ve vší úctě). Umění rozvíjí duši, intelekt a lásku a to jsou hodnoty, které přetrvávají. Jak říká dirigent Pavel Trojan, jr.: „Nejde o to, že by  ZUŠky vychovávaly budoucí umělce. Skrze umění se rozvíjejí dětské duše a dospívají v kultivovanější osobnosti.“ Proto si ZUŠky zaslouží podporovat, hýčkat a rozvíjet. A právě ZUŠ Open je první akcí, která se o to snaží.

Do projektu ZUŠ Open, který se koná v úterý 30. května, se zapojí 355 ZUŠek ve 280 městech a obcích. Tam všude se rozezní hudba, roztančí se náměstí, na koncertech se představí děti spolu s profesionálními umělci. Program více jak tisíci akcí v jeden den je opravdu pestrý. Zajímá-li vás, co konkrétně se chystá ve vašem okolí, pak se podívejte na www.zusopen.cz, kde je k dispozici detailní program. Umění najdete i na místech, kde byste ho možná ani nečekali. Ve Dvoře Královém se happening odehraje v místní zoo, v Plzni zase na hlavním nádraží. Muzicírovat se bude ale i v nemocnicích či (tak jako to ordinujeme i my) v domech pro seniory.

Držím ZUŠ Open palce a věřím, že si po letošním prvním ročníku tohoto happeningu spoustu lidí řekne: „ZUŠky jsou cool!“

 

Vendula Dittrichová

 

9. 5. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře