Za pravěkým dobrodružstvím do Triloparku | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Za pravěkým dobrodružstvím do Triloparku

Asi každá máma kluků (ale i holek) mi dá za pravdu, že to, čemu já osobně říkám „dinosauří období“ nemine v určitém věku téměř žádné dítě. Naši kluci v tom „jedou“ už nějaký ten rok, obzvláště ten starší zbožňuje především ty nejvíce krvelačné masožravé ještěry s věčně hladově otevřenou tlamou, plnou ostrých zubů, přičemž vydává ty nejšílenější možné zvuky (ještěr i syn). A jak už to tak u sourozenců bývá, mladší se plynule přidal a tak máme doma milovníky pravěkých tvorů dva. Máme o nich několik knih, máme je jako hračky, na tričku, na čepici, plácáme dinosauří bábovky z písku, tvarujeme je z modelíny, také jsem už dokonce jednou dělala dinosauří řízky (tím myslím samozřejmě tvar, maso bylo kuřecí). Cestu do pravěku viděli už nejmíň desetkrát, v Dinoparku jsme také byli, pořád nám to ale bylo málo.

 

 

Proto když jsme se dozvěděli o Triloparku v pražských Nuslích, který založila dvojice erudovaných paleontologických nadšenců - pánové Mgr. Ladislav Zedník a Radek Labuťa - stálé výstavě Nelítostný pravěk, a především o zdejších rodinných dinosauřích dílnách, bylo rozhodnuto, kam se nejbližší víkend vydáme.

Před tím, než se sem vydáte, je dobré ověřit si otevírací dobu, některé víkendy je otevřeno pouze o sobotách, někdy můžete vyrazit i v neděli, doporučujeme si místo dopředu rezervovat. Program trvá cca 2 hodiny. Všední dny jsou vyhrazené školkám, školám atp.

 

 

A kudy do Triloparku? Dopravit se sem můžete buď tramvají č.18 nebo busem č. 193 (zastávka Palouček). Pokud pojedete autem, před budovou pohodlně zaparkujete. Velký nápis na budově „TRILOPARK“ nelze přehlédnout.

Šli jsme tedy na jisto a pak už nedočkavě čekali na chodbě, až skupina před námi ukončí své pravěké dobrodružství. Hned jak se otevřely dveře, děti výskly radostí, místnost byla plná pravěkých zvířat, která vypadala jako živá, přímo uprostřed místnosti nepřehlédnutelný chlupatý pratvor s obrovským rohem, hned vedle šavlozubý tygr,  a skleněné vitríny plné dalších roztodivných exponátů. Ve vedlejší místnosti se skví mamut jako živý. Mimochodem všechna tato zvářata jsou dílem jednoho ze zakladatelů Triloparku - Radka Labuti.

 

 

Posadili jsme se, a druhý ze zakladatelů Triloparku - Mgr. Ladislav Zedník začal s poutavým vyprávěním o dávných dobách, přičemž děti pravidelně zapojoval do výkladu, ty nadšeně hádaly odpovědi na záludné otázky. Pro mladšího syna jsme uvítali dětské knihy s dinosauří tématikou. Pak nechal pan Zedník kolovat mnohé z předmětů, o kterých nám vyprávěl. V ten moment začaly svítit oči nadšením i nám dospělým, řekněte sami, kdy máte možnost osahat si v ruce opravdovou stoličku mamuta, prastarý trilobit a nebo zub pravěkého obřího žraloka?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po poutavém výkladu nadešel čas, kdy jsme se mohli zeptat na vše, co nás zajímá, třeba proč se Brontosaurům už neříká Brontosauři, nebo proč a jak vlastně dinosauři vyhynuli.

A konečně jsme se také mohli přesunout do místnosti dinosauřích dílniček, ze které právě vyšla nadšená skupina malých skautů, kteří si – mnohdy trochu zaprášení sádrou nebo špinaví od barev – odnášeli domů své výtvory. V souvislosti s výše uvedeným doporučuji nebrat si na dílničky sváteční nedělní šaty, ale volit spíše "pracovní oděv".

 

 

A co všechno jsme si na dinosauřích dílnách mohli vyzkoušet? Tedy především naše děti, ale my dospělí s nimi? Například vymalovat si sádrové odlitky - my neomylně sáhli po hlavách T-Rexe (ach ty zuby!), trilobitů nebo pravěkých předchůdců mořských šneků. Vyrobit si sádrové odlitky pravěkých tvorů, které si můžeme doma vystavit nebo třeba někdy později dovybarvit vodovkami. Také jsme si vyzkoušeli práci preparátora, když děti pomocí opravdové elektrické minivrtačky "preparovaly" trilobita z kamene. A nakonec si děti vyzkoušely práci paleontologů v terénu, když  pomocí štětců centimetr po centimetru objevovaly kostru dravého ještěra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jak se našim dětem v Triloparku líbilo? Čas velmi rychle uběhl, což je pro nás vždycky známka toho, že jsme byli spokojení. Starší syn během ometání ještěra oznámil, že by sem chtěl chodit každý den, a mladší plakal, když jsme odcházeli. To si myslím mluví za vše. Čas strávený v Triloparku jsme si maximálně užili, s návštěvou všech těch komerčních dinoparků se to nedá vůbec srovnat. Rozhodně jsme zde nebyli naposledy a každému návštěvu doporučujeme. Tohle místo hodnotíme jako jedno z nejlepších pro děti v Praze vůbec, a doporučujeme nejen rodinám, jejichž nejmladší členové jsou blázni do pravěku!

 

 

A skvělá zpráva na konec! V Triloparku můžete svým malým dinosauřím nadšencům uspořádat i narozeninovou oslavu. A na léto je vypsáno několik termínů příměstských táborů s paleontologickou tématikou, které budou opravdu hodně pestré, a nabité akcí především venku, děti se podívají na mnohá naleziště, a vyzkouší si práci v terénu. Tak neváhejte, místa se rychle plní!

 

 

 

Petra Kottová

17. 3. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře