Víte, co je to LEGIOVLAK? Pojďte to zjistit, tak jako my! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Víte, co je to LEGIOVLAK? Pojďte to zjistit, tak jako my!

Mají vaše děti rády vláčky anebo válečné věci? Pak si určitě nemůžete nechat ujít jedinečnou příležitost vidět Legiovlak.

A že nevíte, co to je? Tak my Vám ho představíme, protože my už jsme si ho byli prohlédnout na konci loňského roku. A přiznám se, že do té doby jsem taky ani neměla představu o co jde. Věděla jsem jen, že jde o vlak který je spojený s legií a z toho vznikl jeho název, ale to bylo vše....Ale lepší než kamarádka, která mi dotaz jestli jdou s námi odpověděla, že lego už ani nechce vidět, protože si myslela, že jde o překlep a nabízím ji nějaký vlak z lega :-)

 

 

Legiovlak je putovní muzeum československých legií.  Jde o ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů dostávali napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky.

 

Čs. legionáři se s vojenskými vlaky setkávali již od začátku války při přepravě na frontu a dalších přesunech, ale sami s nimi disponovali až od začátku roku 1918, kdy byl Československý sbor nucen zahájit ústup z Ukrajiny před postupujícími vojsky Německa a Rakouska-Uherska. Československé pluky druhé divize, které byly rozloženy východně od Kyjeva, obsadily a držely železniční uzel Bachmač. Její příslušníci shromáždili vagony, jak pro sebe, tak i pro ostatní jednotky sboru, a tak umožnily ústup z Ukrajiny. Od března 1918 se československé vojsko na Rusi zabydlelo ve vlacích (ešelonech) v počtu 12–16 můžu na vagon.

 

 

Vlaky sloužily jako pojízdná kasárna a staly se do roku 1920 domovem našich vojáků, kteří si je postupně dovybavovali a zdobili. V druhé polovině roku 1918 postupně docházelo k odstranění improvizací, jednotlivé jednotky byly doplňovány, nové zformovány a s tím docházelo i k budování logistických a podpůrných částí (kuchyně, pekárny, prádelny, vagony zbrojařské, technické, krejčovské, ševcovské, kovářské, truhlářské a dále dílny, sklady, štáby, nemocnice a jiné). Při dobývání Transsibiřské magistrály docházelo k obsazování železničních úřadů na stanicích čs. legionáři. Celkem disponovalo čs. vojsko na Rusi 531 osobními a 10.287 nákladními vozy, které byly uspořádány ve 259 vlacích. V tomto počtu není zahrnuto 27 ešelonů zdravotních a evakuačních a mnoho ešelonů vojsk spojeneckých.

V letech 2011–2015 zakoupila Československá obec legionářská celkem 11 vyřazených historických vagonů. Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, a. s., a kovářský vagon zrekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen. Legiovlak se tak stal skutečně československým.

V současné době již jezdí po naší vlasti Legiovlak čítající 13 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného a dvou vozů plošinových.

 

 

 

 

Ve všech vozech čeká návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.

Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020. V letech 2014 - 2016 shlédlo Legiovlak na 300 000 návštěvníků.

Legiovlak pomáhá veřejnosti obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Ministerstva dopravy ČR, Českých drah a. s., SŽDC, ČD Cargo a. s. a dalších partnerů.

 

 

 

 

 

 

 

A co na to říkaly naše děti? My jsme si byly legiovlak prohlédnout v prosinci na jeho poslední loňské zastávce v Radnicích na Rolycansku a mohu jen doporučit! I když jsme vyrazili skoro jen samé "holky", bylo to zábavné a překvapivě jsme zde strávili dost času. Nepotvrdila se moje obava, že uvidíme stát vlak na nádraží a za pět minut holky řeknou něco ve smyslu "hmmm, vlak a už půjdeme". Strávili jsme zde skoro dvě hodiny a to v počasí, kdy byl venku sníh a zima a vlak není vytápěn. Opravdu je to takové muzeum na kolečkách. Děti si mohly věci osahat, zkusit vzít do ruky zbraň, prohlédnout si kabinu parní lokomotivy. 

Součástí programu byl promítaný historický film, kde jsme se dozvěděli jak to kdysi dávno bylo. Pak se nás ujal ochotný mladý pán v dobovém oblečení a provedl nás postupně vagóny a povyprávěl.

No a nakonec jsme navštívili nezbytný poštovní vagón, kde je možno nakoupit pamětní předměty i odborné a populárně naučné publikace s legionářskou tématikou. A samozřejmě si tu děti najdou i nějaké drobnosti, které prostě musí mít.

Takže za nás určitě doporučujeme!

 

Harmonogram legiovlaku pro letošní rok ještě není pevně stanoven, ale právě teď vás můžeme pozvat na jeho prohlídku do Plzně na Hlavní nádraží a to na 16.-17.2.2019 - Legiovlak v Plzni

Vlak ale tentokrát nebude kompletní, k vidění budou 4 vagony. Jedná se o doprovodnou akci výstavy železničních modelů - Doubravecká lokálka. Protože Legiovlak je v současné době odstaven kvůli servisu v Plzeňském depu, vychází organizátoři tímto vstříc železničním nadšencům, kteří se na výstavu přijedou podívat.

Salónní vůz, vagon polní pošty, těpluška a prodejna budou přístupné od 9 do 16 hodin po oba dny a vstup je zcela zdarma.

 

Postupně během roku budou zveřejňovány i další akce Legiovlaku a my Vám na ně určitě přineseme pozvánky.

Lenka Štádlerová

 

 

 

 

Edit: Trasa Legiovlaku v roce 2019 je již zveřejněná a my vám ji přinášíme v následujícím obrázku:

 

 

Trasa Legiovlaku 2019

V březnu a první polovině dubna můžete Legiovlak navštívit v Moravskoslezském kraji, a to:

 

Druhou polovinu dubna uvidíte Legiovlak ve Zlínském kraji:

 

Na přelomu měsíců dubna a května navštíví Legiovlak Slovensko, a to konkrétně v termínu 30.4.2019 - 5.5.2019  Brezovou pod Bradlom.

 

V květnu se vlak přesune do Jihomoravského kraje:

 

Na přelomu května a června se Legiovlak přesune do Čech, a to konkrétně do Pardubického kraje:

 

Další místa, která vlak navštíví jsou vyznačena na obrázku výše a my vám budeme postupně přinášet zveřejněné novinky.

13. 2. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře