Smysluplné hraní v Montessori pracovně? Vyzkoušeli jsme za vás! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Smysluplné hraní v Montessori pracovně? Vyzkoušeli jsme za vás!

Pojem Montessori jste už určitě někde zaznamenali. Téměř denně čteme o Montessori pedagogice, Montessori pomůckách nebo hračkách, otevírá se čím dál víc Montessori školek i škol. Montessori  pedagogika, pojmenovaná podle lékařky a pedagožky italského původu Mariií Montessori (1870–1952), není žádnou novinkou, v posledních letech však zažívá doslova boom.

Je založena na myšlence, že děti jsou schopny vlastního rozvoje, a že mohou dosáhnout svého nejvyššího potenciálu, pokud jsou podporovány v prostředí, které je v každé fázi jejich vývoje přesně šito na míru jejich potřebám.

Co to znamená v praxi jsem se rozhodla vyzkoušet v Montessori kruhu, což je Montessori pracovna pro rodiče s dětmi, jejíž podtitul „smysluplné hraní“ mě nalákal k návštěvě s mladším synem (20 měsíců). Je to první „kroužek“, kterého se jdeme zúčastnit. Poučena "nadšením" staršího syna, se kterým jsme oběhli kde co, už vím, že počet kroužků není přímo úměrný tím, jak dobrá máma jsem nebo jak moc se dítěti věnuji.

Montessori kruh se nachází na Praze 8, zhruba na půl cesty mezi Bulovkou a Palmovkou. Budova je naproti tramvajové zastávce U kříže, přímo před vchodem lze i pohodlně zaparkovat (veliké plus). Hodiny vede sympatická paní Hanka (obrovské plus!), jejíž klid se plynule a naprosto přirozeně přenáší na děti a je vidět, že ji její práce opravdu baví.

 

 

Skupinka o maximálně 5 ti dětech slibuje skutečně příjemnou hodinu a půl, během které si sem naše děti za asistence rodičů přišly hrát. Naprosto svobodně a bez nucení si hrají se vším, co „pracovna“ nabízí.  A že toho je! Až oči přecházejí. Všechno je tu ale tak dokonale uspořádané, že místnost nepůsobí vůbec přeplněně, každá věc má své místo a děti velice rychle pochopí, že se hraje vždy jen s jednou věcí a na určeném místě, poté se daná věc nebo aktivita uklidí zpět a můžeme se pustit do prozkoumávání další. Přesně v souladu s principy Montessori. „Přesný opak toho, jak se syn chová doma“, říkám si. Zajímavé, co dokáže prostředí. Takže je jasné, že to funguje, hlavou mi běží, jak je to vlastně jednoduché. Nasávám inspiraci nejen na to, jak uspořádat dětem pokojíčky, aby měly maximálně vhodné prostředí pro rozvoj osobnosti hravou formou, ale i na to, co jim doma vykouzlit za smysluplnou aktivitu prakticky za pár korun (to pro ty, kteří argumentují, že Montessori = sice hezké, ale hodně drahé hračky a pomůcky).

 

 

Paní Hanka také věnuje hodně času přípravě každé hodiny, takže se můžete těšit každý týden na jiné téma, kdy si s dětmi něco vyrobíte a odnesete si to domů (v předvánočním čase to bylo například sněžítko, naposledy souhvězdí na malé kartičce, na kterou když posvítíte baterkou proti zdi, vlastně promítáte vesmír u sebe v obýváku).

Čas věnovaný hraní a aktivitám jsme dvakrát proložili říkankami a zpíváním – to navíc okořeněné použitím všech možných (mnohdy i velmi netradičních) hudebních nástrojů, přičemž děti se radostně zapojily, a pohybově relaxační aktivitou.

 

 

Každá aktivita má své místo - nejinak je tomu u čtení..

 

 

Koutek, který je určen pro trénování různých "kuchyňských" dovedností - děti si mohou samy nakrájet např. jablko, rozlousknout ořech, vymačkat čerstvý pomerančový džus, nebo si jen tak hrát všelijakým přeléváním vody.

Něco se vylilo? Není problém, prostě se to utře!

 

 

Obě mé děti po mně zdědily absolutní odpor k čemukoliv, co je čistě stádovité, musí se dělat přesně tak a teď, takže jsme kolikrát na různých skupinových lekcích zažívali krušné chvilky. Tady vše plyne naprosto uvolněně.

Celé setkání je tak příjemné, že uteče až moc rychle. Nejlépe to poznám na tom, že se synovi nechce domů. To prostředí je prostě tak přirozené, že byste tu klidně strávili celý den. Ale po venku už čekají další děti s rodiči, co si taky přišly hrát. 

Pokud hledáte místo, kam si jednou týdně s dětmi zajdete hrát s hračkami a pomůckami, které mají smysl  a budou je opravdu bavit, nebo hledáte návod na to, jak zařídit dětem pokojíček nebo inspiraci pro společné domácí aktivity, přijďte si Montessori kruh vyzkoušet.

Otestovali jsme za vás a návštěvu rozhodně doporučuji! 

Brzy se budou vypisovat kurzy na nové čtvrtletí, skupinek je několik odstupňovaných podle věku dětí.

Kompletní informace naleznete přímo na webu Montessori kruhu.

 

 

Také vám klasické hrací koutky mnohdy nahání hrůzu už jen tím, co do nich jejich provozovatelé napadne dát?Rozbité, nekompletní hračky, mnohdy špinavé a naprosto neodpovídající věku většiny malých návštěvníků, kteří dost částí mohou snadno spolknout nebo vdechnout. Tady čekejte pravý opak a navíc inspiraci na spoustu domácích aktivit a her!


19. 1. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře