Salzburg - Dřevěné loutky s tradicí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Salzburg - Dřevěné loutky s tradicí

Vysokého ocenění se nedávno dostalo loutkohercům, tvůrcům loutek i v Salzburgu. Známé Loutkové divadlo Salzburg (Marionettentheater) získalo zápis do seznamu kulturního dědictví UNESCO za vysokou formu a výtvarné provedení loutek a loutkového divadla.

Ve světě je salzburské loutkové divadlo jediné, které se věnuje i představením různých oper věhlasných skladatelů. Kromě toho se v divadle hraje na třech plošinách, a tak nemá jen jednu hlavní scénu, ale i scénu vzadu a vepředu. A ty působí tak, že mají svoji  „hĺoubku“ a vytváří intenzivní iluzi. Loutkoherci se hrají metr a půl pod  hledištěm na dvou pohybujících se scénách.

Divadlo vzniklo v roku 1913 díky panu Antonovi Aicherovi, kterého děti po jeho smrti divadlo nadále vedly. A tak z jedné rodinné tradice vznikla stoletá a světová tradice krásného divadla. I navzdory tomu, že loutkoherci nemají možnost optimálního vzdělání – jsou  z Itálie,  Ruska, z Německa,  Francie –  spojuje je neuveřitelná síla a chuť hrát loutkové divadlo. Každý divák cítí jejich entuziazmus, hned ho „vtáhou do děje“ jeho kouzla a magického světa. Divadlo je jedinečné i v tom, že jako jediné hraje světové opery!!! První představení loutkového divadla –  Bastien a Bastienne od Wolfganga Amadea Mozarta – se konalo v únoru roku 1913. Už tehdy, v prvním roce svého působení podniklo divadlo turné, od roku 1927 už každou sezonu a od padesátých let navštívili Jižní a Severní Ameriku, Japonsko, Jižní Afriku a Austrálii.

Salzburské divadlo má 350 míst, uvádí sedmnáct představení a téměř sto  v cizině. Vedení divadla hledá stále možnosti různé spolupráce, tak například s krajským divadlem nebo Salzburským hudebním spolkem. Nejoblíbenějším představením je Mozartova „Kouzelná flétna“, velkou novinkou je právě Sound of music, díky které zaznějí tóny lidové hudby a jejich elementů.

Momentálně je na programu provedení filmového díla Sound of music. Známý muzikál, kterého jméno už překročilo mnoho let i americkou půdu.

 

Salzburg objavují také děti

Kromě  představení v Loutkovém divadle je pro děti i jejich rodiče v Salzburgu  co objevovat. Tak například zoologická zahrada, jejíž návštěvu je dobré si  naplánovat i na celý den, rovněž zámek Hellbrunn s vodními hrátkami a velkým hřištěm pro děti. Muzeum hraček, kde si mnoho z nich můžete vyzkoušet i objevovat historické hračky a množství workshopů pre děti. Dalším tipem je Dům přírody v Linken Altsadt –  jehož návštěvu je vhodné si naplánovat též minimálně na půl dne a, samozřejmě, nemůžeme nezmínit dominantu města –  pevnost Hohensalzburg. Pro děti od šesti do patnácti let jsou zde zaujímavé prohlídky. Už jen jízda v zubačce je pro malé ratolesti perfektním zážitkem a pohled na město i okolní bavorské Alpy nezapomenutelný.

Zajímavostí je, že vyšla i publikace pro děti – průvodce městem pro malé. Je dostupná zatím jenom v němčině pod názvem „Salzburg Stadtführer für Kinder“ a stojí dvanáct euro.

 

www.salzburg.info, #visitsalzburg

www.kamkam.eu

 

30. 7. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře