Pohádkové Poodří - 1. část | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Pohádkové Poodří - 1. část

POHÁDKOVÉ POODŘÍ

Pohádkové Poodří je úžasný projekt, díky kterému poznáte kouzelná místa Poodří Moravskoslezského kraje. Procestujete idylické vesničky, objevíte rozhledny, větrný mlýn či záchrannou stanici pro zvířata. A na každém novém místě se seznámíte s jedním z 12 skřítků, kteří se v Poodří zabydleli. Na památku z výletu děti na každém "pohádkovém" místě dostanou maňáska a až jich nasbírají 5, vyzvednou si papírové divadlo. A pak už budete dokonale připraveni hrát dětem s maňásky divadélko a rozvíjet tak jejich fantazii..:-)

Studénka (Bludička Kotvička)

Studénka je první obec, kterou jsme navštívili. Hlavním lákadlem je Vagonářské muzeum, které se pyšní tím, že se jedná o jediné muzeum v České republice zaznamenávající vagonovou výrobu. Muzeum sídlí v místním zámku a zabírá celkem tři poschodí.

            

V muzeu jsme se seznámili s vývojem dopravy od středověku až po vznik nejstarších železničních tratí, viděli jsme expozice věnované vagonce Studénce, ale nejvíce nás zaujalo spodní patro, kde se nachází multifunkční sál s galerií, odpočinková zóna a hlavně originální „vláčkový“ hrací koutek, kde si děti mohou vlak sestavit samy.:-) Velké nadšení vzbuzuje také sál s modelovou dráhou o velikosti 6 x 1,5 m.

              

Naše děti by se na jezdící vláčky dokázaly dívat asi hodně dlouho a odejít by zřejmě nebylo úplně snadné :-), nicméně první získaný maňásek dokázal úspěšně odpoutat jejich pozornost.:-) Ve Studénce se zabydlela Bludička Kotvička, která naši maňáskovou sbírku zahájila.:-)

                            

V muzeu jsme si ještě nakoupili pohledy, získali první razítko do vandrbuchu (na každém pohádkovém místě dostanete kromě maňáska také razítko do sešitu nazvaného "vandrbuch" :-) a vydali jsme se do zámeckého parku prozkoumat questingovou trasu. Mapu s úkoly jsme také obdrželi v muzeu. Když jsme všechny úkoly během procházky splnili, vyluštili jsme tajenku a dozvěděli jsme se, kde se skrývá poklad Bludičky Kotvičky.:-) Hledání pokladu je určitě vždy velká motivace pro malé výletníky.:-)

 

Odry - Katovna & zámecký park (Prutníček)

Navštívit katovnu s malými dětmi by nás asi nebýt tohoto projektu nenapadlo.:-) Ovšem Katovna v Odrách je na návštěvu dětí připravena, neboť v ní najdeme místnost s pohádkovými skřítky prutníčky, jejichž příběh nám formou pohádky povykládal sympatický pan průvodce. A jednoho prutníčka, dalšího maňáska, si děti také odnesly domů.:-)  

              

Pro děti je v katovně připraven pracovní sešit Šikulín, do kterého si mohou kreslit nebo hledat cestičky k pokladu. Katovna slouží jako muzeum městského práva a nachází se v budově, ve které bylo od 16. století městské vězení. Jestliže výlet do města Odry podniknete za pěkného počasí, můžete zbytek dne strávit v příjemném prostředí zámeckého parku.

            

                       

Spálov (Větroplach)

V obci Spálov nás doslova uchvátil Balerův větrný mlýn, který je pravděpodobně nejmenší dochovaný větrný mlýn holandského typu v Česku. A jestli jste zvědaví, jak takový mlýn vypadá uvnitř, můžete si zapůjčit na místním úřadě klíč a mít na chvíli mlýn jen sami pro sebe.:-) V mlýně jsme potkali i skřítka Větroplacha, kterého si děti jako maňáska odnesly domů.:-)

   

                      

Fulnek & Loučky v Odrách (Princezna Terezka & Rarášek)

Během dalšího výletu jsme poznali tři místa a do sbírky nám přibyli dva maňásci. Princezna Terezka bydlí v pohádce na zámku ve Fulneku, její zmenšenou verzi :-) jsme si vyzvedli v informačním centru. To se nacházelo na náměstí, kde jsme si pak ještě dali sladkou dobrotu v místní cukrárně.:-) Nyní je info centrum přestěhováno do zrekonstruovaného Knurrova paláce.                                                                           

                                      

Naše cesta poté směřovala směrem do Oder, kde mám pro vás další tip na místo, kde je bohaté vyžití pro děti a určitě se zde dá strávit celý den - Heipark Tošovice v Oderských vrších. Jedná se o areál plný zábavy, mezi nejlákavější atrakce patří téměř kilometrová bobová dráha, tubing, trampolíny, obří skluzavky, sjezd na laně a v létě je zde také možnost koupání v obrovské vodní nádrži.

       

Konečným cílem naší cesty byl Vodní mlýn Wesselsky v Loučkách, kde na nás čekal skřítek Rarášek.:-) Starý vodní mlýn je zprovozněný s mlýnským kolem v původním mlýnském náhonu, takže děti viděly zase něco nového.:-) Za mlýnem se rozprostírají pole a lesy, vidět je možné také pasoucí se ovce, krávy a koně, takže před očima máte idylický "obrázek" vesnice.

   

Vražné (Kulihrášek)

Pro skřítka Kulihráška jsme zajeli do obce Vražné, do Rodného domu G.J.Mendela. Jelikož jsou naše děti na prohlídku tohoto muzea ještě malé, vyzvedli jsme si maňáska a jeli jsme poznat jinou turistickou atrakci - rozhlednu Bílov, která nabízí výhled na celou krajinu moravského Kravařska. 

                    

          

Za redakci Kamsdetmi.com Lucie Kopáčková

27. 6. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře