Loutky v nemocnici připravují výpravné adventní představení Cesta do Vánoc | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Loutky v nemocnici připravují výpravné adventní představení Cesta do Vánoc

Loutky v nemocnici připravují výpravné adventní představení Cesta do Vánoc v režii Marky Míkové v divadle Říše loutek 

Velké vyřezávané marionety, loutky javajkového typu, originální maňásci ve spojení s herci na scéně, působivá scénografie využívající vitráže, zpěv tradičních koled i nových vánočních písní a především stále aktuální příběhy o stvoření světa a narození Ježíše s přesahy do současnosti... to jsou lákadla nového rodinného představení Cesta do Vánoc, které připravuje pod vedením režisérky, herečky a hudebnice Marky Míkové soubor Loutky v nemocnici ve spolupráci s Centrem českého loutkářství a Městskou knihovnou v Praze.

                        

Premiéra výtvarně pojaté inscenace v režii Marky Míkové proběhne 28. listopadu v prostoru divadla Říše loutek v pražské Žatecké ulici, které je nově opět součástí Městské knihovny v Praze. Představení zde bude poté uváděno v prosinci každou adventní neděli a rovněž mezi Vánocemi a Silvestrem. Vedle Prahy s ním soubor Loutek v nemocnici, který již šestnáct let přináší radost pohádkami a písničkami dětem ve zdravotnických zařízeních, navštíví také Brno a vybrané nemocnice a léčebny v České republice. Vstupenky na pražské termíny jsou již nyní v prodeji v Ústřední pobočce knihovny na Mariánském náměstí i online na stránce. Část vstupenek na tato představení je určena také jako dárek pro děti, které aktuálně tráví čas v nemocnicích. Od členů souboru je dostanou osobně při pravidelných návštěvách Loutek nemocnici u hospitalizovaných pacientů.

Malého i velkého diváka provede představení Cesta do Vánoc biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška až k návštěvě pastýřů a putování tří králů. Inscenace vychází ze starých lidových textů, které jsem upravila pro naše potřeby. Na několika místech do nich vstupují otázky a úvahy o současných Vánocích, také se tam objevují úryvky z některých básní. A samozřejmě těšení na Vánoce,” líčí Marka Míková.

Na inscenaci společně s kmenovými členy souboru Loutky v nemocnici spolupracují i další loutkáři z řad studentů a absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Cesta do Vánoc je loutkové představení, ale herci budou na scéně stále přítomni. Jako ti, co dodávají loutkám duši a posunují děj kupředu,” vysvětluje Míková.

          

Pro představení navrhla nové loutky Iva Bartošová Ščerbáková. Vznikly v dílně řezbáře Václava Krčála. Využíváme různé druhy - přes marionety, maňásky až po loutky javajkového typu a manekýny. Některé budou velké a jiné docela droboučké,” říká Míková. Autorkou originálně pojaté scény je rovněž Iva Bartošová Ščerbáková. Scéna skýtá možnost světelných efektů, se kterými si zatím hrajeme a velmi nás baví, a tak doufáme, že i divák bude potěšen,” dodává Marka Míková.

Inscenaci doprovodí živá hudba. Budeme hrát jak známé koledy, aby si s námi mohlo publikum zazpívat, tak i několik autorských vánočních písní. Nebude to jen obvyklá lidová nota, která bude prostupovat příběhem. Půjde o jednoduchý doprovod a čistotu hlasu,” uvádí Míková.

Představení je určeno rodinnému publiku - dospělým a dětem od 5 let. Zároveň je věnováno dětem, které byly, nebo jsou, hospitalizovány ve zdravotnických zařízeních a jejich blízkým. Část vstupenek na jednotlivá představení tak budou dostávat během podzimních návštěv malí marodi od týmu Loutek v nemocnici při pravidelných návštěvách ve zdravotnických zařízeních.

Inscenace Cesta do Vánoc se stává jedním z prvních nových programových bodů divadla Říše loutek od doby, kdy jej začala letos na podzim nově spravovat Městská knihovna v Praze. „Zdejší jeviště je vystavěno pro loutky a my potřebujeme vtrhnout na scénu a být součástí děje. Díky tomu je to pro nás radost a objevování nových možností,” uzavírá Marka Míková. 

 

Soubor Loutky v nemocnici již 16 let prostřednictvím loutkových představení pomáhá hospitalizovaným dětem, aby se zase smály. Ročně realizuje téměř tisíc návštěv malých marodů v nemocnicích a léčebnách po celé republice. Na začátku stál malý tým čtyř lidí, v současné době soubor absolvuje až 1 000 návštěv ročně na 90 odděleních. Díky dohodě s nemocnicemi jeho činnost běžela po téměř celou dobu koronavirových opatření. Soubor úzce spolupracuje s lékaři, aby se návštěva jeho členů stala součástí léčebného procesu konkrétních dětí. S většími projekty soubor jezdí i do dlouhodobých léčeben.

Více informací  a vstupenky na www.loutkyvnemocnici.cz/cestadovanoc.

16. 11. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře