Landek - místo plné lákadel! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Landek - místo plné lákadel!

V našem novém článku vám představíme místo, které patří k nejoblíbenějším turistickým lákadlům severní Moravy - zveme vás na návštěvu Landeku!

A proč právě Landek tolik přitahuje? Důvodů je hned několik!

1) NEJVĚTŠÍ HORNICKÉ MUZEUM - na Landeku můžete navštívit největší hornické muzeum v České republice. Odhadnete, jak dlouhé jsou chodby, po kterých odhalíte tajemství hornických pracovišť? Čtvrt kilometru! Muzeum nabízí prohlídkový okruh v místním uhelném dole, do kterého sfáráte důlní jámou v původní těžní kleci. Atraktivní je také jediná expozice báňského záchranářství v České republice. V Landeku, vyhlášené Technické památce, návštěvníci mohou vidět řetízkové šatny a velké lákadlo je zejména pro děti projížďka v původním důlním vláčku z 60. let minulého století.

      

2) PŘÍRODA - vrch Landek je národní přírodní památka, která leží na soutoku řek Odry a Ostravice. Oblast vyniká přírodním bohatstvím, ať už z "říše" rostlinné nebo živočišné říše. Spatřit zde můžete břízy, trnovník akát, duby, habry, javory nebo víc jak 150 let staré buky. Landek je také domovem pro ptactvo - při troše štěstí zde zahlédnete strakapouda, chřástala polního a opuštěné hornické štoly obývají kolonie netopýrů.

3) ROZHLEDNA - z vrcholu Landeku se můžete pokochat pohledem do okolí z dřevěné vyhlídky, k níž se dostanete po naučné stezce a která je ukryta mezi stromy. Ale pokud ji najdete a zdoláte dřevěný žebřík, čeká vás odměna v podobě výhledu na Ostravu a v případě krásného počasí i na Beskydy.

4) SPORT - v areálu Landek parku se nachází také sportovně relaxační areál s tenisovými kurty,  workoutové hřiště a Landek je také oblíbenou zastávkou cyklistů, protože zde vede velmi pěkná cyklostezka, po níž se z Landeku dostanete až do centra Ostravy.

              

5) POVĚSTI - záhadné příběhy děti milují!:-) O Landeku se vypráví spousta pověstí. Oblíbená je pověst o landeckém pokladu, který hlídá paní v černém oblečení na černém koni, nezdárná dcera landeckého pána proměněná v kance nebo bílý pes s klíčem v hubě. K pokladu bylo možné dostat se dírou v zemi, která se otevírala v určitý den v roce, obvykle na Velikonoce nebo na Velký pátek.:-) 

                              

6) MAMUT - na Landeku jsou mamuti k vidění hned dva!:-) K původnímu pravěkému obru se letos přidal betonový mamut Bruno, jehož základem je důlní vozík bez koleček. Tvůrcem mamuta v životní velikosti je bývalý havíř Miloš Schaffelhofer. Nový mamut, vážící 12 tun, by měl být hotový v létě. A co mamuti na Landeku symbolizují? Na Landeku bylo odhaleno na začátku 20. století sídliště lovců mamutů a v roce 1953 zde byla nalezena také malá soška takzvané Petřkovické-Landecké Venuše, která je "stará" asi 23 tisíc let!

   

Na Landeku určitě zažijete den plný nezapomenutelných zážitků! A pokud doma zapomenete svačinu, tak to vadit určitě nebude :-) - v Landek parku si můžete vybrat ze tří restaurací, kde se občerstvíte.:-) Na Landeku se také často pořádají rozmanité kulturní akce. Až to situace umožní a bude se zde promítat letní kino nebo pořádat koncert či divadlo, určitě vás o tom budeme informovat!:-)

                                       

Článek moc ráda zakončím větou, která je zároveň mottem Landeku: "Kdo minul Landek, minul Ostravu."

 

Krásné objevování a zážitky vám přeje Lucka.:-)

9. 5. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře