Jak se připravit na první lyžování s malým dítětem? | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jak se připravit na první lyžování s malým dítětem?

Jako vášniví lyžaři jsme se s manželem nemohli dočkat dne, kdy vyrazíme na hory společně i se synem Matyášem. Protože se řídím heslem, kdo je připraven, není překvapen, začala jsem se na první společnou lyžovačku připravovat velmi důkladně. A také jsem nechtěla, aby si Matyáš osvojil špatné návyky, kterých by se později jen těžko zbavoval.

Právě proto jsem důkladně zkoumala rady odborníků, ale i rodičů, kteří mají s první lyžovačkou své zkušenosti.

Dětské lyže? Třeba s medvídky

Protože Matyášek roste doslova před očima, rozhodli jsme se mu pro začátek koupit lyže v bazaru. Velký výběr pro malé lyžaře nás překvapil.

Pozor si dejte hlavně na to, aby dítko nemělo příliš velké boty. Při pádu by si mohlo nohu překroutit a v nejhorším případě i zlomit. Rozdíl mezi mými a Matyáškovými lyžáky je, že ty jeho jsou nižší a mají jen jednu přezku.

Dětské lyže mají sahat mezi bradu a kořen nosu, protože se nejlépe ovládají.

V bazaru nám řekli, že lyže máme synovi nechat seřídit před každou sezonou. Nastaví mu je přesně na jeho výšku, váhu, ale také je přizpůsobí tomu, jak je zdatný lyžař. Důležitou informací byla také ta o seřízení na stroji s potvrzením. Petr Křivánek z lyžařského bazaru Happy Sport nám řekl: „Na stroji se neseřizuje podle čísel na vázání, ale podle reálných vyhazovacích sil, proto je to přesnější.“

Některé pojišťovny totiž mohou vyžadovat potvrzení o seřízení právě kvůli výplatě pojistky.

 

 

Lyžovat můžete už od 2 let

Že je váš prcek připravený postavit se na lyže nepoznáte okamžitě, ale předpokladem je jistá chůze a stabilita. Pokud chodíte bobovat nebo sáňkovat a vaše dítě si to užívá, znamená to, že se sněhem sžilo a, že pro něj lyžovačka nebude problém. Ortoped MUDr. Jiří Běhounek říká: „Pokud se dítě naučí chodit, může přiměřeně – což je zásadní, sportovat a tedy i lyžovat.“

Ideální věk není nijak daný. Existují děti, které rodiče postavili na lyže ještě před tím, než oslavili třetí narozeniny. Někteří se naopak odváží až v šesti letech. Každé dítě je různé a má jiné povahové rysy. Důležité je, aby ho to bavilo a na lyžích se netrápilo.

Na mírném svahu získá stabilitu

Poprvé jsme Matyho postavili na lyže v jeho třech a půl letech na zahradě za domem. Chtěli jsme, aby zjistil, jak lyže kloužou, a že to může být celkem zábava. Během chvilky se zvládl po zahradě pohybovat šoupáním nohama a získal potřebnou stabilitu. Osvědčil se mi metoda napodobování zvířátek. Dupání jako slon, cupitání jako myška a tak dál. Důležité je získat si jeho pozornost.

Jistit dítě provazem? Na to zapomeňte

S manželem jsme vášniví lyžaři a každoročně jsme vyráželi na týden do Alp. Brali jsme to jako odpočinek od hektického pracovního života. Naši rodiče nás oba učili lyžovat už od mala, a troufám si tak tvrdit, že jsme velmi zdatní lyžaři.

Rozhodli jsme se proto malého učit sami. Hned nás napadlo jistit Matyáška při jízdě lanem. Na svahu jsme to dříve vídávali velmi často.

Na internetu jsem ale zjistila, že tato metoda je pro učení nevhodná. Dítě se při ní dostává do záklonu, čímž si vytváří špatné návyky a osvojuje si nevhodný postoj. Je také velmi nebezpečná, při jízdě se pohybujete v relativně malé vzdálenosti přímo za dítětem, a pokud spadne, máte velmi málo času na to zareagovat. Proto se ani nedoporučuje jezdit pluhem s dítětem mezi nohama.

Základy se naučí v lyžařské škole

Obě nám známé metody jsme tak zavrhli. Většina odborníků a diskutujících se shodla na tom, že nejlépe se dítě naučí v lyžařské školičce. Instruktoři totiž prochází náročných výcvikem a mají s jejich vedením velké zkušenosti. Navíc je děti, na rozdíl od rodičů berou více jako autoritu a nezačnou se tak rychle vztekat, pokud jim lyžování hned nejde. Hodina lyžování stojí ve školičce přibližně 400 Kč.

Zkusíte to sami? Chce to hlavně trpělivost

I když to byl trochu risk, po poradě se známými jsme se nakonec rozhodli pro samo výuku. Nechtěli jsme se připravit o to, vidět pokroky Matyáška na vlastní oči.

Ještě před samotnou sjezdovkou, jsme opět vyšli na zahradu s mírným kopečkem. Matýsek se tam naučil základní postoj s nohama u sebe a rukama na kolínkách. Manžel se proměnil ve vlek a tahal ho zpátky do kopečku, abychom ho alespoň trochu naučili hlídat si nohy při jízdě na pomě.

Samozřejmě jsme se neobešli bez pádů. Zvednout se po něm patří k důležité dovednosti, kterou využije i zkušený lyžař.

Trénujte na cvičném svahu

V nedalekém středisku je cvičný svah, který je pro začátečníky vůbec nejlepší. My měli štěstí, že tu byl i lanový vlek, kterého se dítko přichytí.

Způsob, kterým učí děti lyžovat i instruktoři v lyžařských školičkách je takový, že jedou před nimi pozpátku a dávají mu špičky k sobě, aby si osvojilo jízdu pluhem. Na rozdíl od jízdy na laně jedete před dítětem, které po vás vše zrcadlově opakuje.

I když se možná zdá jízda pozpátku náročná, nebojte se, velmi rychle si na ni zvyknete. Důležité je přenést váhu na špičky lyží.

Náš Matýsek se stejně jako většina malých lyžařů naučil plužit velmi rychle. Naučit ho zatáčení bylo o trošku těžší. Malé dítě vám ještě příliš nerozumí, která noha je pravá a která levá, a proto jsou pro něj vaše pokyny matoucí.

Na každou lyži jsem nalepila obrázek zvířátka, a při zatáčení doprava Maty přenášel nohu na kočičku a při zatáčení doleva na pejska. O této metodě jsem se dozvěděla od jedné z maminek v internetové diskusi a velmi se mi osvědčila.

Jak se připravit na jízdu na pomě?

Jízda na pomě je sama o sobě jednodušší než na cvičném lanovém vleku. Na cvičném vleku se doporučuje jet za dítětem, abyste ho mohli zachytit, když se pustí. Na pomě je to naopak. Pokud byste jeli vzadu, váš prcek by se na vás pořád otáčel a mával by a mohl by tak spadnout. Jeďte proto před ním. Vlekaři mu při nastupování pomohou.

Můžete také určit, kde vystoupíte, pokud si ještě netroufnete na celý svah.

Užijte si první "krůčky" na lyžích, my si ty naše budeme dlouho pamatovat a rádi na ně vzpomínat. 

 

Pro Kam s dětmi maminka Adéla Kratochvílová 

8. 2. 2016



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře