PRAHO! V metropoli se šíří záhadné básně | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

PRAHO! V metropoli se šíří záhadné básně

Co bude dál?

Na tramvajové zastávce, na dveřích kavárny, na sloupu veřejného osvětlení, víku popelnice, poštovní schránce… ve skrytých zákoutích i na frekventovaných místech po celé Praze se začátkem října začaly objevovat desítky básní ve formě samolepek. Každá z nich obsahuje QR kód odkazující na webovou stránku s několika osobními otázkami, které mají kolemjdoucí možnost zodpovědět. Během několika týdnů získali iniciátoři přes 2 000 různých výpovědí. I z toho důvodu se rozhodli v projektu PRAHO! pokračovat a nadále oživovat veřejný prostor města.


Záhadné básně jsou romantické, vtipné, melancholické i zábavné. Všechny jsou dílem jediné autorky: „Svoji identitu zatím odhalovat nechci – domnívám se, že právě i tato skutečnost napomáhá lidem, kteří na básně reagují, cítit se bezpečně a sdílet vše, co mají na srdci,“ vysvětluje. Primárním cílem bylo aktivovat náhodné kolemjdoucí přinejmenším k tomu, aby se zastavili, v lepším případě, aby se sami přidali a zapojili se svým slovem, myšlenkou, zážitkem, pocitem či příběhem. A to se podařilo.

Začalo to nevinně, očekávali jsme, že na otázky na webu projektu zareaguje pouze několik desítek lidí, ale odpovědí přišlo přes 2 000. Některé odpovědi jsou velice niterné a citlivé, pozitivní, a naopak i velmi depresivní. Vzhledem k povaze některých výpovědí jsme navázali spolupráci s psychologickou poradnou, která nám pomáhá adekvátně reagovat,“ konstatují iniciátoři projektu PRAHO!

Daří se naplňovat také další cíl, se kterým projekt PRAHO! vznikal – dokázat, že umění ve veřejném prostoru funguje a má smysl. Prezentace umění přímo v ulicích a na dalších místech ve městě smývá punc jakési exkluzivity či nedostupnosti. „Veřejný prostor je tady pro všechny. Toto téma je navíc v současnou chvíli, kdy nám opět díky pandemii hrozí uzavíraní kulturních míst, více než aktuální,“ dodávají iniciátoři projektu PRAHO!

Kam dál se výzva PRAHO! posouvá? Básní už je 26, některé jsou stvořeny přímo pro konkrétní místo, a určitě nejde o konečné číslo. QR kódy mají několik variant, každá báseň může respondenta dovést k jiným otázkám či jiné formě vyjádření – například pomocí fotek, zvukových nahrávek nebo sdílení vlastní tvorby. K samolepkám přibyly plakáty, básně jsou k vidění nově ve vagónech metra, na billboardech či v různých artových magazínech. Díky spolupráci s Rekoly básně zdobí košíky nepřehlédnutelných růžových bicyklů. Iniciátoři dále navázali spolupráci například s projektem Mapamátky, zvoucím na tematické procházky po zajímavé pražské architektuře.

Svébytnou komunikační platformou je, mimo samotné ulice města, Instagram @prahoproject s prostorem pro další poezii, otázky i odpovědi a indicie, na jakých místech v Praze se básně dají najít. Instagram by měl také představovat další možnost bezpečného sdílení.

Projekt si v budoucnu klade za cíl, po souhlasu respondentů, některé z nasbíraných výpovědí zveřejňovat ve vlastním artovém magazínu, jehož první číslo by mělo vyjít na přelomu března a dubna 2022. Magazín vzniká ve spolupráci se studiem Papírna a podílí se na něm i studenti pražských univerzit AVU a UMPRUM. „Každý díl ponese své vlastní téma. Půjde o jakousi výpověď Prahy pro Prahu. Inspiraci. Chceme publikovat také poezii samotnou, fotografie básní ve městě, průvodní slovo sociologa či psychologa a další obsah, který v tuto chvíli ještě nechceme prozradit," upřesňují lidé z projektu PRAHO!

 

21. 12. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře