Do přírody s OUTDOORBABY - 3. díl | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Do přírody s OUTDOORBABY - 3. díl

Přinášíme vám již třetí díl ze seriálu tipů na výlety do přírody, kde se bude líbit rodičům i dětem. Připravili jsme jej ve spolupráci s OUTDOORBABY. A nebojte, jistě si vyberete, ať jste z jakéhokoliv koutu naší republiky. 

OUTDOORBABY je místo, kde dobrodružství začíná a my vám poradíme, kde své dobrodružství můžete prožít.

 

Praha

Ekocentrum Prales

Prales je zkratka pro Pražské lesní středisko. Leží na severním konci pražských Kbel a navazuje na kbelský lesopark. Prales může využít kdokoliv, ať už jen k procházce přírodou, nebo kvůli pěstování v komunitní zahradě s fóliovníkem či kvůli poznání. Najdete zde také stádo ovcí, výběh pro nutrie, které se sem sváží po odchytu z míst, kde jejich aktivity dělají problémy, naučnou stezku Cesta dřeva o životě stromů, včely, zázemí pro školní ekoprogramy.

 

Sportovní areál Greyhound Park Motol

Sportovní areál Greyhound Park Motol slouží více druhům sportů a zábavy. Asfaltová závodní dráha má víceúčelové využití, například pro odrážedla, šlapadla, cyklistická kola, in-line brusle i elektrické motokáry. Přijďte si zajezdit v bezkonkurenčních elektrických motokárách!

 

Středočeský kraj

Hrad Valečov se skalními světničkami

Nad obcí Boseň leží hrad Valečov, který byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále jako skalní hrad. Ve skalách vytesané prostory pak byly doplněny dřevěnými stavbami, podobně jako tomu bylo v nedalekých Drábských světničkách.Areál hradu v Českém ráji tvoří předhradí (vězení s hladomornou), zděný palác, skalní komory, chodby a vyhlídka. Nejzajímavější částí expozice jsou ve skalních blocích pod hradem vytesané světničky, užívané až do roku 1900.

 

Zámecký park Měšice

Kulturní památka České republiky. Zámecký park Měšice o rozloze 15,24 ha se nachází jižně za zámeckou budovou. Park byl založen kolem roku 1770, a to nejprve jako pravidelná francouzská zahrada před průčelím zámku a současně upraven větší areál přírodně krajinářským stylem. Součástí parku je také hmatová stezka, kde si děti mohou vyzkoušet bosou chůzi po různých površích a další hrací prvky.

 

Ústecký kraj

Lesní zážitkový areál na Mezní Louce

Zážitkový areál na Mezní louce, v národním parku České Švýcarsko obsahuje celkem sedm herních prvků a najdete tu také dva okruhy naučné Rysí stezky. Hlavní myšlenkou areálu je umožnit návštěvníkům Mezní Louky zábavnou formou se seznámit s problematikou lesa. Zastavení na stezkách jsou určena pro podrobnější interaktivní poznání a prozkoumání různých jevů lesa a jeho obyvatel - zjistíte tak, co zde roste, jaký je život v dutině stromu, co se děje pod kůrou a spoustu dalších zajímavostí.

 

Naučná stezka Kamennou branou do pohádky

Nejnavštěvovanější, nejromantičtější, nejcennější a ozdobena mnoha unikáty - taková je trasa naučné stezky, spojující nejznámější cíle celé oblasti. Z vyhledávaného centra cestovního ruchu se nejprve vydáme k Pravčické bráně, nejmohutnějšímu skalnímu mostu v Evropě, a tím jako bychom vstoupili do pohádky. Následují roztodivné skalní útvary, hezká architektura a ve finále plavba romantickou Tichou soutěskou.

 

Liberecký kraj

Meixnerova lesní pohybová stezka

Pohybová stezka je dlouhá 2,5 km. Stezka byla pojmenována podle významného místního znalce, učitele a kronikáře Franze Meixnera, působícího v obci do počátku 2. světové války. Jedná se o prostor pro trávení volného času a turistické centrum. Jsou zde lavičky, odpočinková místa, cvičební a herní prvky. Byly přístupněny skalní oblasti a další atrakce. Obnovena byla vyhlídková místa, a to včetně výstavby historických altánů. Prvky a stavby na trase jsou vyrobeny v jednotném stylu a zapadají do krajinného rázu obce. Originální ukazatele a směrovníky jsou výsledkem mistrovské řezbářské práce místního rodáka pana Petra Jelínka a dotváří celkový ráz stezky.

 

Skalní hrad a poustevna – Sloup v Čechách

Skalní hrad a pustevna - unikátní historická památka v obci Sloup v Čechách na úpatí Lužických hor. Prohlídky samostatně nebo s průvodcem. Kolem hradu vede spousta turistických tras, okolí je plné krásných skla, 500 m od hradu je skalní divadlo a také krásné koupaliště s lanovým parkem.

 

Plzeňský kraj

Interaktivní zelená stezka Muzea českého lesa

Především pro dětské návštěvníky byla vytvořena tzv. zelená stezka. Po celém muzeu jsou u vybraných exponátů či zastavení zelené popisky, které návštěvníky vyzývají, aby se dotýkal, zkoušel, hrál si. Je tak možno jako archeolog ze střepů skládat nádobu. Na dalším zastavení nás čekají znaky měst regionu Tachov v podobě puzzle. Je možno zkusit, jak se našim prapředkům psalo ve škole na břidlicovou tabulku nebo si v zrcadle prohlédnout, jak nám sluší helma hasičů z počátku 20. století. Na dalším stolečku nás čeká výroční muzejní razítko, které si můžeme otisknout na připravený papírek nebo na dopis či do památníčku.

 

Multifunkční areál Škodaland v Českém údolí

Na území o rozloze 5 ha se nachází in-line dráha s parametry pro oficiální mezinárodní soutěže, profesionální minigolfové hřiště nebo skate park s největším počtem překážek v Plzni a parametry odpovídající evropským standardům. V areálu vzniklo také centrum pro seniory s řadou posilovacích strojů, dětské hřiště, hřiště na fotbal, plážový volejbal a další.

 

Karlovarský

Bioferrata v Bečově nad Teplou – Unikátní skalní stezka

První česká skalní stezka zaměřená na skalní vegetaci - bioferrata, vznikla v Botanické zahradě v Bečově nad Teplou. Stezka má tři různé obtížnosti, a tak ji zvládne opravdu každý, kdo se chce zblízka a na vlastní oči podívat na skalní rostlinnou říši – ta je popsána na cedulích umístěných přímo na skalní stěně. Ferrata má tři části, výstupní a sestupní, které jsou propojeny přechodem po lesní pěšině. Součástí stezky je i znovuobnovená vyhlídka, ze které si můžete prohlédnout překrásné bečovské skalní údolí.

 

Stezka ovčí babičky

Nenáročná a bezpečná cyklotrasa pro celou rodinu. Provázet nás bude ovečka, které se budeme celou cestu držet. Trasa začíná na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Toužimi. Cílem stezky je biofarma Belina. Tam se děti seznámí s životem na farmě, naučí se, kde se bere mléko, jak se pasou ovečky nebo co se dělá s ovčí vlnou. Spoustu aktivit si mohou i vyzkoušet, co takhle sednout za kolovrátek a upříst nitku?

 

Pardubický kraj

Geopark Železné hory

Zveme Vás do Národního Geoparku Železné hory, který vymezuje rozlohou ne příliš rozsáhlé, avšak geologicky velmi zajímavé území. Jedná se o geologicky cenné území, kde jsou ve spolupráci s místními obyvateli a organizacemi (státními, neziskovými i soukromými) rozvíjeny aktivity na podporu rozvoje oblasti a podporu návštěvnosti a vzdělanosti. Najdete zde: cyklostezku, stálé expozice i naučné stezky.

 

Lesní zážitkový park v Dolní Moravě

Užijete si v něm kouzelné lesní domečky v korunách stromů, malé i velké houpačky, lanové žebříky, mosty a závěsné chodníky. Pohádkové domečky umístěné na stromech v různých výškách nabízí zábavu pro děti všech věkových kategorií.

 

Královehradecký kraj

Pohádková cesta zámeckým parkem

Každý zámecký park má za svou bohatě tepanou branou nějaké tajemství. I zde ho najdete. Ve zdejším parku byl zaznamenán vysoký výskyt tajemných postav – skřítků a víl. Tyto bytosti střeží park a pomáhají stromům v našem parku a vy je můžete potkat na naší pohádkové cestě. Cesta otevřena celoročně.

 

Malá vodní elektrárna Hučák a Informační centrum obnovitelné zdroje

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Její Infocentrum umístěné v historické secesní budově Malé vodní elektrárny Hučák v centru Hradce Králové poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy a geotermální energie, současně nabízí pohled a exkurzi v prostorách historické stoleté plně funkční malé vodní elektrárny. Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy.

 

Jihočeský kraj

Informační centrum Jaderná elektrárna Temelín

V bezprostřední blízkosti Jaderné elektrárny Temelín, přibližně 24 km severně od Českých Budějovic, stojí renesanční zámeček Vysoký Hrádek. V jeho prostorách neuvidíte nic z toho, co se v zámcích obvykle nachází, a přesto se stal turistickým cílem jihočeského regionu. Právě sem je totiž umístěno Infocentrum temelínské elektrárny. Individuálním návštěvníkům nabízí prohlídku expozic s interaktivními modely. Dozvíte se zde vše o temelínské elektrárně a jejím provozu.

 

Lezecké centrum Lezetop

Lezecké centrum Písek patří mezi jedno z největších lezeckých center s komplexnimi službami v České republice. Čeká Vás tu 1500m2 lezecké plochy, přes 100 lezeckých cest všech obtížností,místnost pro bouldering, dětská stěna, bar s příjemným posezením a výhledem do lezecké haly, dětský koutek pro nejmenší, obchod s lezeckým vybavením a půjčovnu se vším potřebným k tomuto sportu.

 

Vysočina

Skanzen Vysočina – Svobodné Hamry

Můžete si vybrat ze 2 expozic – Betlém v Hlinsku nebo Veselý kopec. Ve zpřístupněných roubenkách památkové rezervace Betlém v Hlinsku si můžete prohlédnout dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. Expozici na Veselém Kopci tvoří stavení drobných zemědělců datované od poloviny 19. století do poloviny 20. století, která byla do muzea převezena z různých části Českomoravské vrchoviny. K vidění je tu také jedinečná kolekce technických památek na vodní pohon. Patří k nim mlýn s varnou povidel, stupník na tříslo, olejna a pila.

 

Naučná stezka Dářko

Východiskem stezky je brána bývalé obory Kinských v Karlově osázená vstupním informačním panelem a na její okružní trase v délce 9 km je k bližšímu poznání území zřízeno 16 informačních zastávek. Na stezku se také můžete napojit v rekreačním areálu Velké Dářko a v obci Radostín. K lepší průchodnosti jsou na stezce zřízeny haťové přechody a lávky, přesto mohou být některé úseky při vyšší hladině vody zamokřené. Stezka proto není určena k jízdě kol.Stezka Vám zpřístupňuje i unikátní společenstva nejrozsáhlejších rašelinišť Českomoravské vrchoviny v národních přírodních rezervacích Dářko a Radostínské rašeliniště nově začleněných do evropsky významné lokality Dářská rašeliniště.

 

Jihomoravský kraj

Archeostezka – Po stopách lovců mamutů pod Pálavskými vrchy

Nová archeostezka návštěvníky provede po nejvýznamnějších lokalitách kultury lovců mamutů. Směr archeostezky není daný, můžete tedy začít svůj výlet u Archeoparku Pavlov, a nebo můžete vyrazit z Dolních Věstonic. Stezka má plynule navazovat na expozici Archeoparku a poskytnout lidem představu o prostoru, kde lovci mamutů žili.

 

Jeskyně Blanických rytířů

Jeskyně Blanických rytířů je unikátní dílo inspirované českou historií. Nachází se nedaleko města Kunštátu, na kraji obce Rudka, v nitru kopce nazvaného Milenka. Najdete zde sochy husitských bojovníků vytesané do skal netradičním nářadím – hasičskou sekyrkou a půlkou nůžek na stříhání ovcí. Vchod do nitra hory hlídá mohutný kamenný lev, zvíře podivuhodné krásy. Okolí jeskyně je upraveno jako park a stává se postupně galerií pod širým nebem. Mladí sochaři zde v rámci mezinárodních sochařských symposií postupně vytváří nové sochy.

 

Zlínský kraj

Lezecké centrum Vertikon-Singing Rock

Lezecké centrum Vertikon-Singing Rock se nachází ve Zlíně kousek od nákupního centra Čepkov. Můžete zde trénovat na 16 metrů vysoké stěně, kde si vyberete různě obtížné cesty. Ti zkušenější mohou otestovat převis, na kterém momentálně naleznete i závodní cesty z Českého poháru v lezení na obtížnost.

 

Stezka praturů

Pratuři z Milovic našli nový domov v unikátní expozici, kterou se v Modré podařilo vybudovat. Tato zvířata mají k vodě blízko. K praturům z expozice Živá voda vede stezka z modřínového dřeva, vedoucí hektarovou aklimatizační obůrkou ve výšce čtyři metry nad zemí. Součástí naučné stezky je vyhlídková věž či pozorovatelna. Lidé se v jejích dvou patrech mohou posadit, v klidu pozorovat zvířata, nebo se rozhlédnout po okolní krajině.

 

Olomoucký kraj

Adrenalin park – Ranč Orel

Přijeďte a vyzkoušejte některou ze zdejších atrakcí, např. lanové centrum, dětské terénní čtyřkolky, paintball, lukostřelbu, horolezeckou stěnu nebo jízdu na koních.

 

Zbrašovské arganitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Nedaleko jeskyní se nachází nejhlubší propast České republiky „Hranická propast".

 

Moravskoslezský kraj

URSUS zážitkové centrum 

URSUS zážitkové centrum se nachází v Moravskoslezských Beskydech. Nachází se zde interaktivní expozice zaměřená na vznik, vývoj a přírodní krásy Beskyd, velká zážitková zahrada (s šestimetrovou ptačí věží, stezkou alternativní energie a jinými zajímavostmi) a 3D kino. Centrum je zaměřeno na návštěvníky od dětí až po mládež. Jeho cílem je vzdělávat návštěvníky zajímavou hravou formou. Zážitkové centrum je rozděleno na tři části. První je interaktivní expozice zaměřená na Beskydy, mapuje mimo jiné jejich vznik a vývoj, rostliny na tamních loukách i živočichy v této krajině. Vše je uděláno hravou formou, je tam plno šuplíků a kukátek, děti i dospělí si tak mohou všechno vyzkoušet a ohmatat.

 

Escape Game

Prožijte hodinu zábavy, adrenalinu a důvtipu v escape místnostech. Zveme Vás k interaktivním hrám, kde uplatníte postřeh, logiku, šikovnost a důvtip. K výzvám, které je lépe zdolávat spoluprací s přáteli než samostatně. Vyzkoušejte si, jaké to je otevírat zámky, vykrást trezor, hledat otisky, obcházet zabezpečení a mnoho dalších. Výborná příležitost pro Vás a Vaše přátelé, rodinný výlet s dětmi, nebo strávení nezapomenutelných chvil s Vaší drahou polovičkou.

 

Užijte si své dobrodružství a pokud máte i vy nějaký podobný tip, napište nám ho ([email protected], předmět OUTDOORBABY) a příště se o něj v tomto seriálu rádi podělíme s ostatními.

27. 11. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře