Ráj na zemi? Zážitkový park Zeměráj! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Ráj na zemi? Zážitkový park Zeměráj!

Už na první pohled je Zeměráj úplně jiný než ostatní rodinné areály. Nikde v dohledu nejezdí auta, není vidět ani blízkou vesnici, žádné sloupy a dráty elektrického vedení. Široko daleko vidí člověk jenom přírodu. A také ji slyší. Luční kvítí přitahuje cvrčky a motýly, vedle středověké vesnice mečí v ohradě původní druhy koz a ovcí. A ve stromech zpívají ptáci. Děti i dospělí tady zapomenou na spěch a vymoženosti moderní civilizace. Je to místo nabité energií.

 

 

Více než stovka různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů se rozkládá na devíti hektarech, tak si můžete být jistí, že budete mít celý den co dělat.  Všechny prvky jsou připraveny tak, aby se do hry zapojila celá rodina. V Zeměráji se i dospělí opět stávají dětmi a pokud nebudete mít právě náladu na aktivní hrátky, děti si mohou užívat i bez vás. Můžete prostě jen nechat Zeměráj působit na svou zneklidněnou duši, zakázat si spěch a … „zeměrájovat“. Hlavní snahou Zeměráje je vytvořit místo, které bude poutavou a dobrodružnou formou připomínat, kolik krásy a inspirace lze v Čechách – v české historii a přírodě - najít.     


 

V Zeměráji na vás čeká řada originálních atrakcí. Například skutečná replika raně středověké vesnice, společně s jejími obyvateli si můžete vytočit nádobu na kopacím kruhu, příst a tkát, mlít mouku, štípat dřevo, drbat kozy nebo třeba plít zahrádky. Děti milují zeměrajskou kilometr dlouhou stezka naboso – jedinou svého druhu v České republice. Je vedená ve členitém terénu a dotvořená různými přírodními materiály i množstvím zábavných i naučných stanovišť. Připraveno je i archeologické naleziště, krytá přírodní herna, dětská herní vesnice s obchody, úřadem, hospůdkou, kovárnou i divadélkem, bludiště, orientační hry, tématická hřiště, lukostřelnice i dobrodružná cesta s hledáním tajemných symbolů, které skrývají záhadu ukrytého pokladu, nebo pátrání po Kamenech času. Park nabízí i stylové občerstvení v budově bývalého středověkého mlýna. Zeměráj se nachází u Orlické přehrady, dojet sem lze pohodlně autem. Otevřeno je v červnu o víkendech, během letních prázdnin každý den.

 

                                                                                                                                                                       

Každý víkend vás navíc v Zeměráji čeká zajímavý program. Z těch červnových bychom rádi upozornili především na mimořádnou akci Evropské dny archeologie.

Ve dnech 14.–16. června 2019 se konají první Evropské dny archeologie (EAD) koordinované francouzským Národním institutem pro preventivní archeologický výzkum (INRAP) a světovou asociací archeologických muzeí v přírodě EXARC. Akce má seznámit evropské publikum se všemi aspekty archeologie, zvýšit povědomí o archeologickém kulturním dědictví a jeho ochraně a přispět k rozvoji společné evropské identity.

Zážitkový park Zeměráj se k této prestižní mezinárodní akci připojí dne 15. 6. 2019, jako jeden z prvních v České republice. V rámci interaktivního programu se mohou návštěvníci seznámit detailně s prací archeologů, vyhledávat repliky dobových artefaktů v archeonalezišti, sestavovat „rozbité“ nádoby, stavebnici srubového domu, poznávat způsoby pohřbívání v raném středověku prostřednictvím modelu kostrového hrobu, ozdobit si vlastní keramickou nádobu pravěkými ornamenty nebo si vyrobit hliněný amulet podle historických vzorů.



Další mimořádnou akcí je oslava letního Slunovratu, která se koná 22. června. Společně s obyvateli raně středověké vesnice si návštěvníci mohou uplést věnce, vyrobit obětiny, obřadně vyhnat zlé síly ze domků i celé vesnice a projít se s obřadním průvodem do svatyně. Prostřednictvím rituálu se přivolá dostatek světla, tepla a zdraví. Nebude chybět ani tanec a skákání přes oheň a hraní rozverných her.



 

 

 

 

Petra Kottová


 

12. 6. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře