Muzeum MHD otevírá své brány i v zimě! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Muzeum MHD otevírá své brány i v zimě!

Muzeum MHD v pražských Střešovicích výjimečně zahájilo otevírací dobu i v zimním období.

5.1. – 31.3.2019 bude otevřeno o sobotách a nedělích vždy od 9:00 do 17:00.

Naše první návštěva se dá shrnout dvěma slovy: VELIKÉ NADŠENÍ.

 

 

Tak trochu jsme tušili, že dva kluci, kteří při projetí v podstatě jakéhokoliv dopravního prostředku kolem, hlasitě s patřičným nadšením a nefalšovanou radostí zkonstatují, co že jsme to právě měli za možnost vidět, budou v Muzeu MHD jako ryby ve vodě, ale hodně záleží i na formě, jak je muzeum udělané.

Budou si moci staré tramvaje, autobusy a trolejbusy OPRAVDU prohlédnout? Budou si moci na něco sáhnout, někam si vlézt a něco si vyzkoušet? Ano, ano a ano! Takže další parádní muzeum, kde jsme rozhodně nebyli naposledy. Exponáty jsou vymazlené, lesknou se jak vy víte co, a nenašli jsme jedinou chybu. Celkem jsme zde strávili 2,5 hodiny.

Vstupné 50,- Kč pro dospělého, 30,- Kč pro děti od 6 let a prťouskové zdarma v kombinaci s tím nešťastným počasím venku si vysloveně říká o opakovanou návštěvu. A vězměte s sebou babičku nebo dědečka, určitě je tímhle výletem do minulosti potěšíte a oni zase vás nějakou zajímavou historkou z dob jejich mládí a dětství, která se jim při pohledu na staré dopravní prostředky vybaví.

 

 

Starší syn nevěřil, když jsme mu ukazovali, že v takovémto autobusu jsme běžně jezdili. Méně vtipné je, když vám to přijde, jako by to bylo včera a pak začnete počítat a zjistíte, kolik je to ve skutečnosti let.

 

 

Člověk se až začne dojímat nad tím, jaká to musela být skvělá doba, ve které jezdily takhle krásné tramvaje a pak ho z iluzí vyvede třeba takovýto nápis na jedné z nich.

 

 

Kromě dopravních prostředků se zde nachází také výstava, která obsahuje spousty fotografií z historie pražské hromadné dopravy, návrhy stanic metra, staré plánky, jízdenky a tramvajenky, můžete se posadit na skutečné sedačky z dopravních prostředků a shlédnout zajímavý film. Děti si koupí v automatu lístek a na dobovém cvakátku si vyzkouší, jak se kdysi označoval.

 

 

Mě zaujal dokument z roku 1938, schválený návrh opatření, který řešil nedostatek řidičů tramvají v souvislosti s jejich nuceným nástupem k výkonu vojenské služby. Bylo tehdy rozhodnuto, že se přednostně povolají jejich manželky, které se po zdravotní a psychologické prohlídce a absolvování výcviku stanou řidičkami tramvaje, čímž se zabijí dvě mouchy jednou ranou, jelikož se tímto opatřením vykompenzují existenční problémy rodin, ve kterých chyběl otec – živitel rodiny.

 

Každý si zkrátka v muzeu najde to své. Pobaví i dobové reklamy na tramvajích. Fundovaný personál v dobových uniformách (!) vám mile rád vysvětlí, co vás bude zajímat. 

Bohatě vybavený stánek s tématickými suvenýry nabídne také turistickou vizitku a další sběratelské předměty. Chybí ovšem občerstvení, takže vačinu s sebou!

 

 

 

Petra Kottová

5. 1. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře