Děti a čas | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Děti a čas

Děti a čas. Kapitola sama pro sebe. My maminky o tom víme své.

Pro ty nejmenší děti existuje jen teď a tady, a jakmile se vzdálíme, byť jen na chvilku, je zle. Opakování a pravidelnost, to je to, co poskytuje malému človíčkovi jistotu. Po nějaké době se naučí chápat, že se ona nejdůležitější osoba vrátí. Kolem dvou let je pro dítě stále jen ono „nyní“, ale zachrastí-li klíče v zámku, už ví, že jde táta z práce a běží mu vstříc. Vnímání času se prostě u dítěte rozvíjí velmi pozvolna, a to již od samotného narození. Na základě vlastní zkušenosti se pomalu ale jistě učí rozlišovat časové pojmy.

Nevím, jak je to u vás, ale moje děti jsou, co se času týče, každý z jiného těsta. Šimon dokáže (když už se teda rozhodne) zrychlit, když je potřeba, když se odchází do školky, oblékne se, obuje a je připraven. To Eli, to je jiný příběh. Na tu se čeká ještě dlouho. Nezřídka při tom svém „spěchu“ ještě polovinu věcí zapomene. Jsem sama zvědavá, zda někdy z té své planety spadne na zem, ale už několik let to tak prostě má a ani vstupem do školního procesu se nic nezměnilo. Co se ale změnilo u obou, je, že v rámci našeho miniprůzkumu dostaly náramkové hodinky. Eli už uměla hodiny ze druhé třídy, kdy se je dle osnov učila ve škole. Nyní zvládá jak digitální, tak ručičkové. To Šimon hodiny donedávna neuměl. Nyní ale pozná na svých Flik Flakách obě ručičky, ví, která co znamená. Největší sranda je, že vždy hlásí, že už je sedm a že by měla být večeře… Hlídá si čas, hlídá si rituály, odchod do školky, večerníček atd. Ještě neumí říct, že je čtvrt nebo půl, ale hodinovku zná bezpečně, což je myslím v jeho věku moc fajn.

Zaujalo mě, že oněm panáčkům Flik a Flak , které zobrazují ručičky a podle nichž se dětská řada hodinek Swatch jmenuje, oslavila před rokem třicáté narozeniny. V roce 1987 šlo o vůbec první ryze dětské hodinky na světě. Nešlo ale jen o hodinky, už tehdy bylo cílem zaujmout děti, interaktivně je naučit poznávat čas, dát jim dva průvodce, které jim pomohou. Dětské hodinky Flik Flak byly vždy inspirovány kvalitou, módou i aktuálními trendy dané věkové skupiny. Někoho baví Star Wars, jiného jednorožci a dalšího kolečkové brusle. Dle vlastní zkušenosti, každý si vybere ty své a počítejte s tím, že to nebude jednoduchá záležitost… Rodiče rozhodně ocení, že hodinky je možné hodit do pračky, textilní pásky se mohou samozřejmě časem umazat. Hodinky si mohou děti ponechat i během hodin plavání. No mají prostě samé plus, ještě jsem nenašla nic negativního. A kdo mě zná, tak ví, že já jsem velký perfekcionista.

 

Jak už jsem psala dříve, existuje i aplikace, kde byste ale češtinu bohužel hledali marně. Elinka si ji stáhla a spolu se Šimonem se baví nad příběhem sourozenců Flik a Flak, a i když ne všemu rozumí, úkoly plní vcelku obstojně a já mám radost, že při tom možná pochytí nějaké to anglické slovíčko.

Děti a čas. Jak jste na tom doma vy? Napište nám své zkušenosti, budeme za ně rádi. A nezapomeňte, že až do 9.11. se můžete zapojit do soutěže o dětské hodinky Flik Flak , kterou jsme pro vás ve spolupráci s Koscom hodinky připravili.

 

Vendula Dittrichová

8. 11. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře