Kam s dětmi? Jedině na hrad | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kam s dětmi? Jedině na hrad

Výlet, potažmo prohlídka zřícenin není jen devízou znuděných důchodců a nadšených historiků a podobných pošuků, kteří si svou zrcadlovkou fotí každou puklinu a šmouhu na zdech. Poměrně solidně se na hradě dá zabít půlka dne i s dítětem. A to není všechno.

Po slunečném a horkém létu by možná nezkušeného rodiče napadlo, že venkovní aktivity s potomkem pomalu ale jistě končí. Naopak. Pro rodiče je mírný podzim požehnání. Není vedro k padnutí ale naopak příjemné počasí k toulkám po venku.

A to je zásadní. Ty toulky. Jakákoliv toulka totiž slibuje, že se dítě unaví. Základním stavebním kamenem každého poctivého a pohodového rodičovství je unavit dítě, aby spalo. To ostatní, jako třeba nakrmit ho, učit ho mluvit a podobně, to je jen přidaná hodnota. Nejdůležitější je, aby ta malá nezničitelná fretka na kokainu konečně únavou usnula.

Proto je výlet na hrad ideální. Jestliže nemáte v okolí žádný hrad, tak zkuste zámek, a nebo nějaký squat.

Je dokonce možné, že takový výlet bude dítě bavit. Je důležité ho před výletem naočkovat pohádkami o rytířích, princeznách a dracích. Potom bude samo chtít jet na hrad. V tom tkví umění rodičovství. Zmanipulovat dítě k něčemu, o čemž si myslí, že to byl jeho nápad. Je to jak v manželství.

V drtivé většině hradů bohužel musíte zkousnout průvodce, který s nadšením a entuziasmem během prohlídky vykládá historii hradu i jeho majitelů. To jsou samozřejmě věci, které normálního člověka nezajímají. Normální člověk se chce podívat do hradu, jak to tam vypadá, možná si udělat fotku v brnění a tím to hasne. Nudné kecy zapáleného historika – amatéra, mu jsou ukradené. A to nemluvě o dětech. Ty už vůbec nezajímá, kterak baron Otakar Popovický II. zatočil se vzpurnými zemědělci uvalení daně na ředkvičky. Děti chtějí akci a chtějí na všechno sahat. Monotónní monolog průvodce je opravdu nenadchne.

Zde je třeba rozverné dítě krotit a zamezit jeho kontakt s historickým vybavení hradu na minimum. Přeci jenom, pokud vám dítě pozvrací secesní sesli ze 16. století v hodnotě půl milionu, to se ten výlet moc rentovat nebude.

Na druhou stranu dnešní kasteláni, potažmo provozovatelé zřícenin (neplést s vizážisty popových hvězd, kterým konec komunismu nezlomil vaz a v éteru straší nadále), vědí, kdo jsou jejich zákazníci, proto do hradů často zařazují dětské programy a propriety. Není proto výjimkou, když na hradě narazíte na dřevěného draka, nebo na papírovou princeznu. Děti jsou z toho úplně odvařeni.

A to nejdůležitější na konec. Hrady bývají na kopci. Do kopce se musí jít pěšky. To znamená, že se dítě unaví. Tolik k teorii.

Praxe je takové, že dítě táhnete do kopce celou dobu na ramenou a když po návštěvě přijdete domů, jste těsně před smrtí únavou, zatímco dítě poskakuje po posteli a hraje si na draka. 

Pro Kam s dětmi sepsal Dominik Landsman alias Moderní fotr, autor Deníčku moderního fotra 

7. 9. 2016



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře