Červnový program Vlastivědného muzea v Šumperku | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Červnový program Vlastivědného muzea v Šumperku

Pro měsíc červen si pro vás Vlastivědné muzeum v Šumperku připravilo bohatý program.

                           

Vlastivědné muzeum v Šumperku

Příroda a dějiny severozápadní Moravy

Expozice se může jako první muzejní expozice v ČR pochlubit unikátním produktem – zcela automatickým audioprůvodcem GuidePort. Nově je možné si v expozici prohlédnout kolekci soch apoštolů a evangelistů z Králík, která je v kompletní podobě k vidění po více než sto letech.

 

Šumperské veduty

Panoramata Šumperka a městská zákoutí zachycená od 18. do poloviny 20. století v malbě, kresbě a grafice vám přiblíží nová výstava ve Výstavní síni šumperského muzea, a to prostřednictvím rozmanité kolekce šumperských vedut, uložených až na výjimky ve sbírkách muzea. 

Veduta neboli pohled na město i okolní krajinu byla v evropském výtvarném umění velmi populárním malířským žánrem po celé sedmnácté století až do století devatenáctého. Dá se říci, že její obliba přetrvává dodnes, pouze médium malby či grafiky postupně nahradila fotografie.

 

Orchestrion a jiné hrací skříňky                                                                                                                 

 Výstava nejen pro oči, ale zejména pro uši návštěvníků Muzea Šumperk představuje orchestrion, který patří k největším v České republice. Po dlouhém a náročném restaurování, zaměřeném na jeho akustické a mechanické části, orchestrion téměř po 50 letech opět hraje. Při této příležitosti muzeum vystavuje celou svou sbírku mechanických hracích strojů – automatofonů, nazývaných také jako hrací skřínky a skříně, vytvářejících melodii pomocí mechanických součástí. Kromě orchestrionu návštěvníkům zahrají i zrestaurované flašinety z pekařovské dílny rodiny Kolbů a k vidění jsou i méně známé strojky, konkrétně polyfon a herofon, které na znovuvrácení zvuku ještě čekají.

 

Muzejíčko (Galerie Šumperska)

Já, hrdina

Interaktivní výstava pro děti i rodiče se věnuje složkám integrovaného záchranného systému (IZS) a situacím, ve kterých se může každý z nás stát hrdinou a zachránit lidský život. Zážitková výstava myslí také na nejmladší návštěvníky, které hravým způsobem seznamuje s tím, jak se chovat v krizových situacích a co je úkolem jednotlivých složek IZS. Události posledních měsíců celosvětově ukázaly, že lidé pracující v záchranných systémech jsou skutečnými hrdiny všedních dnů. Věříme tedy, že se výstava bude líbit jak malým, tak i velkým návštěvníkům. Výstava je vhodná pro předškoláky a žáky základních škol.  

 

Muzeum Zábřeh

Herna plná přírody   

Interaktivní herna dětem i dospělým prozradí, co žije a roste v lese, na louce, v okolí řek a rybníků či na skalách. Zvídaví návštěvníci se mohou naučit počítat stáří stromů. Pro nejmenší jsou připraveny skládačky, puzzle a mnoho dalších zajímavostí ze světa rostlin a zvířat. V koutku mladých badatelů jsou k dispozici mikroskop se speciální kamerou, informační materiály o dřevinách, rostlinách (bylinách) a hmyzu i ukázka zpracování přírodnin v přírodovědných sbírkách.

 

Muzeum Mohelnice

O včelách a lidech

Interaktivní výstava představuje život včel formou komiksu a her. Práci včelaře zas přibližuje díky sbírkovým předmětům našeho muzea. Výstava vznikla ve spolupráci se střediskem ekologické výchovy při SVČ Doris Šumperk. Součástí výstavy jsou doprovodné programy pro objednané skupiny dětí.                    

 

Pravěk Mohelnicka

Expozice představuje veřejnosti artefakty dokládající vývoj regionu od paleolitu až po 10. století. K nejzajímavějším exponátům patří torza neolitických venuší, vzácné měděné nástroje nebo depoty bronzových předmětů. Instalace je doplněna velkoplošnou projekcí. V prostorách muzea je otevřena také interaktivní archeologická herna.

 

Lovecko-lesnické muzeum v Úsově

Návštěvníci se mohou těšit na nové, moderní pojetí expozice domácí fauny a lesnictví v 2. patře zámku. Exponáty jsou doplněny interaktivními prvky a audiovizuální technikou. Expozice představuje zejména totální preparáty velkých a malých druhů domácí fauny, kolekci hmyzu i velmi atraktivní sbírku loveckých zbraní včetně zabavených pytláckých zbraní a pomůcek. Návrh nového řešení vycházel z myšlenky obnovy muzejního charakteru instalace, jež by byla zatraktivněna současnými interaktivními prostředky. Součástí stálé expozice je také historie zámku Úsov, další část expozice představuje unikátní sbírku loveckých trofejí z Indie a Afriky.  

8. 6. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře