Bývalý kaolinový důl v Nevřeni - poprvé otevřen pro veřejnost ! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Bývalý kaolinový důl v Nevřeni - poprvé otevřen pro veřejnost !

Dnes pro Vás máme pozvánku na jedinečné místo, místo, které bylo veřejnosti doteď zapovězeno - Bývalý kaolinový důl v Nevřeni - komplex chodeb a impozantních, víc než 15 metrů vysokých, síní, kam se roky lidé dostávali jen ilegálně úzkým průlezem betonovou skruží!

Nyní bude toto dílo poprvé oficiálně otevřeno veřejnosti a od teď zde bude možno si vše prohlédnout v rámci organizované prohlídky!

 

 

První prohlídky se uskuteční o víkendu 15.-16.6.2019 v rámci Festival Industry Open - Centrum Caolinum Nevřeň.

Od 15. 6. 2019 pak bude otevřeno pro veřejnost ve zveřejněných termínech.


Nevřeň je malá obec u Plzně, kde nenajdete žádnou výraznější dominantu, dokonce ani kostel. Před několika lety tu vyrostlo Centrum Caolinum s interaktivní expozicí o těžbě a využití kaolinu, stavba, která obdržela čestné uznání v kategorii novostavba v Grand Prix architektů 2015. A nyní tu najdete jediný veřejnosti otevřený bývalý důl na kaolin v ČR.

 

 

 

 

V Nevřeni se kaolin těžil od roku 1870 do roku 1897, tedy pouhých 27 let surovina tam ale nikdy nebyla příliš kvalitní, a používala se proto na výrobu hrubšího porcelánu, tedy hlavně umyvadel, záchodových mís nebo šamotových cihel. Důl ani nebyl příliš produktivní, veškeré těžební zařízení tak nakonec jeho majitel přemístil na ložisko v nedalekých Ledcích.  

Poté byl důl ponechán svému osudu a donedávna se dalo do dolu vlézt jen tajně betonovou rourou. Zpřístupnění utajené atrakce pomohlo otevření Centra Caolinum a také filmaři, kteří se v podzemí rozhodli natočit pekelnou část pohádky Čertí brko. Pohádka měla premiéru v roce 2018 na podzim a v hloubce kolem 25 metrů vznikl pro ni Luciferův trůnní sál. Aby se do labyrintu kaolinových chodeb dostaly kamery a další technika, musel se udělat nový vstup. Tím nyní budou do nevřeňského podzemí chodit i návštěvníci.

Důl je unikátní z několika důvodů: kaolin se tady totiž těžil hlubinnou metodou a podzemní štolou dokonce jezdila úzkokolejka, ostatně chodby jsou až osmnáct metrů vysoké a šest metrů široké. V Česku se surovina pro výrobu porcelánu těžila jen ve dvou podzemních dolech – na Plzeňsku a v Hosíně na jihu Čech. Otevřený však je pouze nevřeňský důl.


Do dolu, jehož stěny mají bílou barvu, sestoupíte po schodišti. Důl má v hloubce několika desítek metrů pod zemí až 500 metrů podzemních chodeb, zpřístupněno je asi 300 metrů. Některé chodby jsou až osm metrů široké, největší podzemní sál měří na výšku zhruba jako čtyřpodlažní dům. Na stěnách jsou dosud viditelné známky po ručním kopání a na stropě jsou černé skvrny, pravděpodobně stopy po očouzení karbidovými lampami, kterými si v té době kopáči na práci svítili. Na stropě jedné z chodeb je dochovaný hornický znak (zkřížený mlátek a želízko) s nápisem D. J. 1891. V čelbě některých komor je vidět kopání ve stupních. V dole je dnes k vidění pestrá lidová tvořivost, kdy novodobí návštěvníci dolu sami tvořili umělecká dílka. Někdy více, někdy méně zdařilá.

 

 

 

Vstup do dolu je skrytý v kopci v lesích zhruba kilometr od samotné Nevřeně. Na pozůstatky těžby kaolinu je možné narazit už cestou. Jedním z nich je například stará pískovna. V dobách, kdy důl v Nevřeni ještě fungoval, toho ale samozřejmě v jeho okolí bylo k vidění mnohem víc, dnes jsou to už jen zlomky. Například existenci plavírny kaolinu dokládá už jen záznam v historické mapě. Své stopy v krajině ovšem zanechala transportní štola, kudy vyjížděly z dolu na povrch vagónky s kaolinem a pokračovaly dále právě do plavírny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výchozím bodem pro návštěvníky dolu bude právě Centrum Caolinum. A ti si budou moci svoji cestu do dolu zpestřit i naučnou stezkou v okolí dolu s názvem "POD ZEMÍ“.


A na závěr snad je pár doporučení a rad: Vnitřek dolu je osvětlení a při vstupu všichni návštěvníci obdrží helmu. Doporučuje se mít pevnou obuv a teplé oblečení (vnitřní teplota je cca 10 stupňů) u kterého vás nebude mrzet, když se případně trochu umaže. Samotná prohlídka podzemí trvá necelou hodinku. Zvířatům je do podzemí vstup zakázán.

 

Lenka Štádlerová

14. 6. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře