Alenka v kraji zázraků aneb děti za oponou | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Alenka v kraji zázraků aneb děti za oponou

V září letošního roku vstoupil na prkna divadla Hybernia nový muzikál Alenka v kraji zázraků produkce Pixa pro, která v uplynulých letech uvedla například úspěšné rodinné muzikály Kapka medu pro Verunku nebo Sněhová královna). Produkce se pokaždé snaží přijít s něčím novým, zejména pro dětského diváka zajímavým. V Alence je touto zajímavostí velká účast dětských herců a tanečníků.

Hlavní role Alenky je v muzikálu rovnou v jakémsi dvojím vydání. Dospělá Alenka, ústřední postava příběhu, se v kraji zázraků setkává s malou Alenkou, postavou z knížky „ Alenka v říši divů“.  Vedle Alenky se objevuje také dívka Lilie, ze které chce mít její ambiciózní matka modelku a malý Plh, který se zjevuje a mizí v čajové konvičce populárního podivína Kloboučníka.

Muzikálové dětské role byly produkcí svěřeny zkušeným dětským hercům, kteří mají s vystupováním na jevišti bohaté zkušenosti. Všichni musí být dobří tanečníci,  zpěváci a mít velkou dávku hereckého nadání. Ale to pro ztvárnění rolí v tak náročném projektu, kterým velký rodinný muzikál je, nestačí. Děti musí především pochopit, jak to vlastně chodí v kraji zázraků a objevit kouzlo všech postav, se kterými se „jejich“ postavy v příběhu setkává a to není jen tak.

Před představením Alenky v kraji zázraků v divadle Hybernia jsme třem dětským hercům položili několik otázek. O tom, že to s krajem zázraků a celým muzikálem není jen tak, svědčí i fakt, že celý rozhovor vznikl v útrobách obrovské pohádkové knihy, kde si děti pilně opakovaly svůj text. Vskutku zvláštní, ten Alenčin svět zázraků.

Kateřina Průšová ztvárňuje hlavní dětskou roli malé Alenky. Tereza Neradová se objevuje v roli Lilie a nejmladším hercem muzikálu je Filip Vlastník, který hraje malého Plha.

 

Co si představíte, když se řekne: Cítit se jako Alenka v říši divů?

Kačka: Být překvapená a okouzlená něčím co vlastně ani není.

Tereza:  Ocitnout se na nějakém nepochopitelném místě, kde ztrácíte souvislosti, které přitom všichni ostatní chápou.

Filip: Mít kolem sebe spoustu bláznivých postav a věcí a vůbec je nechápat.

Kdy naposledy jste si vy připadaly jako v nějakém pohádkovém kraji zázraků?

Kačka: Každý den ve škole.

Tereza: Na zkouškách našeho muzikálu. Každý den jsme se museli naučit a vyzkoušet něco nového.

Filip:  V obchodě s hračkama a nebo když jsem jel velkou parní lokomotivou.

Kterou postavu z připravovaného muzikálu máte nejraději a proč?

Kačka: Srdcovou královnu, protože je to strašně zajímavá, i když záporná, role a hraje jí skvělá Martina Pártlová.

Tereza: Houseňáka. Je legrační, nad věcí a přitom má ve všem pravdu.

Filip: Fuka a Fíka, protože je hrozně moc legrační.

Kterou vymoženost moderní doby by  si nejspíš oblíbila vaše pohádková postava?

Kačka: Alenka by si tady připadala jako Alenka v říši divů a rozhodně by si žádnou vymoženost nevybrala, protože by ji to všechno připadalo nepodstatný.

Tereza: Řekla bych, že v případě Lilie by to byl energy dring.

Filip: Plh by si vybral stroj na zmrzlinu, protože je strašně mlsnej.

Jak náročné je hrát v muzikálu a co všechno musí muzikálový herec umět

Kačka: musí umět od všeho něco. Teda musí umět všechno dobře. Hrát, zpívat a tancovat. A musí hodně zkoušet a pracovat sám na sobě. Zkoušky byly někdy hodně náročné, ale po premiéře na všechno zapomenete a užíváte si hraní a to, že se to třeba někomu líbí.

Tereza: musí umět všechno, dobře zpívat, tančit a hrát. Ale musí být taky přirozený, aby i role, kterou hraje byla pro diváky uvěřitelná.  

Filip: Musí dávat pozor co hrajou ostatní. Někdy se třeba stane, že někomu vypadne text, nebo něco zahraje jinak a ten druhý musí rychle něco vymyslet. Docela často je to potom velká legrace.


Stát se zpěvákem nebo hercem, zpěvačkou či herečkou je sen mnoha dětí. Vy už jimi jste. Co byste poradili ostatním dětem, které touží stát na prknech, co znamenají svět?

Kačka: Určitě se musí moc a moc učit. Měli by chodit na tanec a na zpěv, hrát divadlo ať už v dramaťáku nebo v nějakém hereckém studiu. A měly by zkusit konkurzy, nebát se. Ale každopádně se musí hodně dobře připravovat.

Tereza: Musí si věřit a udělat pro svůj sen maximum a musí taky hodně číst, to je základ.

Filip: Taky by měli chodit do divadla a dívat se, jak ostatní herci hrajou.

 

Z odpovědí dětí je jasné, že úděl dětského herce není jen samá legrace, ale také opravdová dřina a odříkání. Ale na naši poslední otázku, za co by divadlo děti vyměnily padla jasná odpověď: Divadlo nedáme ani za nic!

 

Produkce PIXA-PRO kromě muzikálů pro děti provozuje Dětské muzikálové studio MÚZY, kde vychovává mladé herce nejen do svých muzikálových projektů. V Praze Kolovratech se děti mohou hlásit celoročně. Kurz je otevřen talentovaným dětem od pěti do patnácti let.

 

 

18. 10. 2016



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře