Výlet pro malé speleology - Jeskyně Pekárna, Moravský kras | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Výlet pro malé speleology - Jeskyně Pekárna, Moravský kras

Když se řekne Moravský kras, každému se jistě vybaví především Punkevní jeskyně a Macocha. Celá oblast krasu ale nabízí i spoustu jiných, „nekomerčních“ jeskyní a míst, které můžete s dětmi probádat, a to bez průvodce, kdykoli, ať je léto, podzim, zima. A pokud do batohu přibalíte čelovky, věřte, že dětem připravíte dobrodružství a zážitek, na který budou dlouho a rádi vzpomínat. 

Dnes se s vámi tedy podělím o první tip na „speleologickou“ výpravu s dětmi. Naším cílem se stala jeskyně Pekárna.  

Kde výlet začít záleží na tom, jak zdatné děti máte. Buďto můžete vyrazit od parkoviště Hádek v Ochozi u Brna a kolem Hádeckého rybníka se NS Hády a údolím Říčky vydat k jeskyni (tam i zpět je to cca 4,5 km, až ke Kaprálovu mlýnu to je pak necelých 7km) nebo jako my, začít na parkovišti nad Kaprálovým mlýnem (zastávka MHD – Říčky- bus). Tato varianta začíná po žluté, 1,5 km asfaltovou cestou ke Kaprálovu mlýnu. Je to docela prudce z kopce ( a bohužel tedy zpět prudce do kopce). Ale pokud si cestou zpět zahrajete třeba šiškovou válku, tak i s malými dětmi se to zvládne bez větších obtíží :-).

Kaprálův mlýn je jedna z nejmodernějších skautských základen na světě. Připravují zde i přírodovědné a ekologické programy pro školy a další organizace pro děti, proto je mlýn běžně nepřístupný. Čas od času se zde ale konají dny otevřených dveří. Otevřen je pouze jejich „eko obchůdek“, kde je možnost si zakoupit nějaký upomínkový předmět nebo vzdělávací materiály pro děti. Většinou mívají otevřeno Po-So. V neděli jsme se dozvonili pouze náhodou, a tak jsme se hned vybavili atlasem hmyzu v podobě malého vějíře, který se hravě vejde do kapsy a píšťalkou. To kdybychom se v té jeskyni náhodou ztratili :-). 

 

A tak se, s všudypřítomným zvukem píšťalky, opět po žluté značce, vydáváme k jeskyni. Cesta pokračuje asi 1,3 km údolím Říčky, kde můžete prozkoumat i další menší jeskyně. Jediné, co nám kazí dojem z výletu je, že cesta chvílemi připomíná cyklodálnici D1, a tak každou chvíli musíme s dětmi cyklistům uhýbat. Po chvíli dojdete k rozcestí, kde se po modré značce, po schodech, vystoupá k jeskyni.  

 

 

 

 

Jeskyně Pekárna představuje významné archeologické naleziště. Je tvořena jedinou 64 m dlouhou chodbou. Vstup do jeskyně je vysoký 5 metrů a široký 20 metrů a jeho tvar připomíná mohutnou chlebovou pec. 

Jeskyně je známa i výskytem netopýrů. Netopýri jsme také objevili, nicméně se snažili jejich spánek nerušit. O kousek dál ještě můžete prozkoumat například jeskyni Netopýrku, ale jeskyní je tu tolik, že si můžete s dětmi  hrát na "jeskyňáře" celý den. 

Po cestě zpět se můžete občerstvit na Ranči u Jelena, který se nachází asi 600 m od Kaprálova mlýna, případně, v malé hospůdce hned u mlýna, která kromě něčeho k snědku a pití, nabízí dětem skluzavku a nějaké to zvířátko. 


Vendula Kolaříková

11. 9. 2018



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře