Zřícenina hradu Templštejn | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zřícenina hradu Templštejn

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Hrad Templštejn vystavěl na skále nad řekou Jihlavkou řád templářů a učinil z něho sídlo své komendy. Ze 13. století se dochovalo templářské jádro hradu půdorysu pětiúhelníku. Hrad byl postupně rozšiřován až se stal ve své době jedním z největších hradních areálů této části Moravy. Neobvyklá stavební podoba hradu Templštejn je kladena do souvislosti s anglickou architekturou. Nedlouho poté, co bylo dokončeno jádro hradu, začala asi stavba částečně zdvojeného hradebního pásu, který obepjal ze všech stran starší jádro. K strategické ochraně hradu byla vybudována v polovině 15. století štítová zeď. Měla chránit hrad především před přímým účinkem dělostřelby. Zeď však nebyla dokončena, a proto své poslání nesplnila; přesto zůstala dokladem typické ochrany hradu v 15. století. Hrad Templštejn nebyl nikdy dobyt, avšak zanikl zřejmě po velkém požáru, který můžeme datovat jedině do první poloviny 16. století. Hrad je volně celoročně přístupný, jako většina zřícenin je vstup na vlastní nebezpečí. V příštích letech by zde měl vyrůst nevelký skladovací objekt, kde bude probíhat i prodej suvenýrů a dřevěná vyhlídka. Občas se zde konají různé akce, například pracovní. K dispozici je i možnost objednání komentované prohlídky. Termíny akcí a další služby jsou inzerovány na hradním webu. Areál zříceniny i související parcely jsou celoročně volně přístupné. Vzhledem ke stavu památky je vstup na vlastní nebezpečí.

> Otevírací doba

Areál zříceniny i související parcely jsou celoročně volně přístupné. Vzhledem ke stavu památky je vstup na vlastní nebezpečí.

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Jamolice
Ulice: Hrad Templštejn
Telefon: 605 124 275
E-mail: [email protected]

> Komentáře