Lipý | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Lipý

Foto: Petr Fabian

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Částečně dochované pozůstatky po hradu na břehu Ploučnice (od které jej dnes odděluje hlavní silnice) v České Lípě. Původně vodní hrad byl založen r. 1277, významnou úlohu sehrál za husitských válek. V 15. stol. přestavován, po požáru r. 1515 opraven v renesančním slohu na zámek. V 17. stol. se stal majetkem Albrechta z Valdštejna, význam zámku ale upadal a za 30-leté války byl vypleněn Švédy. Zničený objekt byl jen provizorně opraven a už r. 1681 se připomíná jako pustý. R. 1820 zámek definitivně vyhořel. Ve 2. pol. 19. stol. byl přeměněn na cukrovar, v průběhu 1. pol. 20. stol. chátrání pokračovalo. R. 1925 zde byly přes protesty památkové ochrany zřízeny nouzové byty, za 2. světové války sloužil objekt jako skladiště, ubytovna francouzských zajatců, protiletecký kryt i tábor deportovaných ruských dělníků. K obnově po válce nedošlo a r. 1957 byla zámecká budova odstřelena. V 90. letech 20. stol. byl zahájen archeologický průzkum, při kterém byla r. 1995 objevena existence bergfritu, a zbytky hradu byly zakonzervovány. Přístup: ve městě, blízko centra z

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Česká Lípa
Telefon: 732 324 700

> Komentáře