Sklářská osada Sidonie | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Sklářská osada Sidonie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Maličká osada, která leží v Čechách i na Slovensku. Kdysi dávno sloužila sklářům. Sidonie se rozkládá v údolí potoka Vlárky uprostřed Bílých Karpat. Pro svou polohu zůstávalo údolí po dlouhou dobu neosídlené, až roku 1788 zde majitel, uherský šlechtic, Jan Křitel Illésházy založil sklárnu. Tu pojmenoval po své manželce Sidonii hraběnce Bathyány Svatá Sidonie. S provozem huti byla následně po více než století spjata i existence osady, jelikož většina místních obyvatel ve sklárně pracovala. Dodnes jsou mezi drobnými domečky rozesety pece na chleba a čas od času v nich ještě místní chléb pečou. Uvidíte tu domky, ve kterých skláři žili na přelomu 19. a 20. století. Kolem dokola jsou jenom lesy se staletými buky. Hned za vsí začíná červená turistická trasa, která vás provede kolem krásné lesní kapličky až na Chmeľovou. Vesnicí vede i sklářská naučná stezka.

> Otevírací doba

Celoročně

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Sidonie

> Komentáře