Kostel sv. Prokopa | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kostel sv. Prokopa

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Gotický kostel sv. Prokopa byl vystavěn před r. 1341, patří k nejstarším dochovaným sakrálním stavbám v regionu. Jedná se o jednoduchou obdélníkovou stavbu s pětibokým presbytářem, který je zaklenut žebrovou klenbou se středním klenákem. Na severní straně je sakristie s valenou gotickou klenbou, z presbytáře do sakristie vedou dveře z přelomu 15.–16. století s původním kováním. Okna presbytáře jsou vysoká s lomeným obloukem a kružbami. Dochovaly se gotické sklomalby ze dvou oken, pocházející z první třetiny 15. století. Zobrazují 12 postav apoštolů a erby zdejších pánů. Roku 1964 byly sklomalby z oken vyjmuty, byly vystaveny v kapli na nedalekém hradě Kost a poté byly přemístěny do jičínského muzea. Vnitřní zařízení kostela je barokní, hlavní oltář z r. 1840. Zhruba v polovině 19. století byl při opravě kostela zazděn původní gotický vchod proti hlavním vratům a nový zřízen ze západní strany. Po dešti, kdy je omítka vodou nasáklá, je v místě původního vchodu dobře viditelný gotický, bohatě zdobený kamenný portál. Při opravě byly též vyjmuty z podlahy kostela náhrobky z let 1494 až 1580. Z původních šesti se dochovaly pouze tři. Ty byly ještě v 19. století zasazeny do hřbitovní zdi. Náhrobky urozené Paní Lidmily z Kopidlna a na Střevači z r. 1517 a urozené panny Markéty Domouské z Harasova z r. 1570 se nachází za hlavními vraty, náhrobek urozeného Pana Petra Straníka z Kopidlna a na Střevači z r. 1580 vedle severních vrátek. Zemřel mladý a svobodný, čímž vymřela několikasetletá dynastie Straníků pánů na Střevači a Nadslavi. Jeden z nedochovaných náhrobků byl z roku 1494, kdy zemřel urozený a statečný Pan Petr z Kopidlna a Střevače. Pan Petr byl mimo jiné vojenské zásluhy také vůdcem vojsk Jiřího z Poděbrad. Interiér kostela je možno shlédnout po dohodě na Obecním úřadě ve Střevači.

> Otevírací doba

Interiér kostela je možno shlédnout po dohodě na Obecním úřadě ve Střevači.

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Střevač
Ulice: Nadslav

> Komentáře