Rozhledna Cibulka | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhledna Cibulka

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Nadmořská výška: 302m Okres: Praha Období výstavby: 1820 Oficiální zpřístupnění: Celková výška: 13m Výška vyhlídkové plošiny: cca 12m Počet schodů: 76 Otevírací doba: volně přístupná Přístup: Nejsnazší je od zastávky MHD Poštovka (ulice Plzeňská), kde se nachází i vstup do parku (přes Motolský potok a poté zabočit doleva). Vlevo na návrší se nachází zchátralý Čínský pavilon, přímo před námi pak zapomenutý zámeček. K rozhledně zabočíme vpravo dále do parku. Věž se nachází na levé straně od cesty na zalesněném kopečku. Od stanice MHD ujdeme celkem asi 500 metrů. Výhled: výhled především na Motol, sídliště Řepy a Kotlářku (jinak je rozhledu bráněno korunami stromů) Historie: Řekneme-li Praha a rozhledny, okamžitě se většině lidí vybaví věž na Petříně, popřípadě žižkovský vysílač. Málokdo však ví, že vyhlídkovou stavbu nalezneme i v Praze-Košířích. Původně malá ves, poprvé připomínaná v roce 1185, má dnes podobu vilové zástavby situované ve stráni nad Motolským potokem. Rozhledna se nachází v parku – areálu Cibulka, jehož centrem je bývalá hospodářská usedlost, později zámeček, dnes chátrající ruina. Jméno parku bylo odvozeno od majitele Blažeje Cibulky z Veleslavína, který tu žil na přelomu 16. a 17. století. V roce 1817 koupil usedlost kníže a vypuzený pasovský biskup Leopold Linhart Thun-Hohenstein, který si tu vybudoval honosné letní sídlo. Statek přestavěl na empírový zámeček a na přilehlém pozemku zřídil v letech 1818–24 přírodní park doplněný v romantickém duchu řadou drobných stavbiček a soch (po smrti knížete v roce 1826 zůstal park bez systematické péče a technický stav staveb v parku se začal zhoršovat). Při původním budování parku myslel kníže i na odpočinkové stavby sloužící k výhledu. Na ostrohu nad Motolským potokem nechal vystavět tzv. Čínský pavilón, stavbu s dvojitým schodištěm a vyhlídkovým ochozem. Návštěvníkům nabízel zajímavé pohledy hlavně na motolské údolí. Časem však upadl do zapomnění a zchátral. Výhled zakryly okolní stromy. Dnes tento stav trvá, akorát stráň jižním směrem byla vykácena, čímž se otevřel skromný pohled na malou část parku. Druhou vyhlídkovou stavbou nabízející výhled především na Motol, Řepy a Kotlářku (jinak je rozhledu bráněno korunami stromů) je zhruba 13 metrů vysoká kamenná věž Cibulka, která je postavena jako umělá hradní zřícenina. V roce 2014 prošla rozhledna rekonstrukcí za cca 2 mil. Kč. Při ní byla rovněž opravena poustevna, okolí studánky a okolní sochy.

> Otevírací doba

bez omezení

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 5
Ulice: Košíře

> Komentáře