Věda a technika aneb Dobrodružství, které vás bude bavit! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Věda a technika aneb Dobrodružství, které vás bude bavit!

> Termín

4.3.2015 - 19.7.2015

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Výstava u příležitosti 125 let od založení akademie věd přibližuje atraktivní formou přírodovědné, lékařské a technické obory a úspěchy některých ústavů, ve kterých jsou tyto obory pěstovány i výsledky jejich práce. Důraz je kladen na představení některých významných osobností akademie (mj. Jaroslav Heyrovský, Otto Wichterle, Anotnín Holý). Nejen malé návštěvníky potěší historické i současné polytechnické vědecké hračky. Výstava Národního technického muzea z cyklu akcí k výročí 125 let českých akademií věd (a umění) V lednu 2015 uplynulo 125 let od založení České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění. Toto významné jubileum, kdy byl vznik akademie povolen panovníkem a byly schváleny stanovy akademie, připomíná dnešní Akademie věd ČR ve spolupráci s dalšími institucemi cyklem výstav a mezinárodní konferencí. Samotný vznik české akademie věd byl zajímavým příběhem. Zásadní zásluhu o vznik akademie měl stavitel a mecenáš Josef Hlávka, který se stal prvním prezidentem akademie a jehož osobnost je ve výstavě připomenuta. Ve výstavě jsou vzhledem k zaměření Národního technického muzea prezentovány přírodovědné, lékařské a technické obory, úspěchy některých ústavů, ve kterých jsou tyto obory pěstovány i výsledky jejich práce. Důraz je kladen na představení některých významných osobností akademie a jejich následovníků. Objevy českých akademiků jsou spojeny s tvrdou prací, oddaností vědě, odhodláním a uměním riskovat. Tyto dobrodružné příběhy jsou ve výstavě přiblíženy i díky exponátům dokládajícím úspěchy české vědy. Nalezneme zde polarograf držitele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského, čočkostroj sestavený ze stavebnice Merkur, na kterém odlil první měkké kontaktní čočky Otto Wichterle, doklady o práci českého chemika Antonína Holého, leteckou kombinézu fyzika Františka Běhounka, který se kromě vědy věnoval cestování a spisovatelské práci a účastnil se známé výpravy vzducholodí na severní pól. Ve výstavě je představena práce dalších významných českých matematiků, fyziků, chemiků, geologů, biologů, geografů, lékařů, techniků a architektů. Mezi vystavenými předměty návštěvníky zaujme také didaktická pomůcka – řez mozkem. Na „velkou“ vědu navazuje část vědy „malé“, inspirovaná poznáním, že řada velkých vědců i techniků své sklony k budoucímu povolání získávala ve škole i doma při hře. Ve výstavě je poprvé v takovéto šíři představena sbírka historických školních fyzikálních a dalších přírodovědných pomůcek. Nejen malé návštěvníky potěší historické i současné polytechnické vědecké hračky, které mají velký význam pro vývoj dítěte a mohou i předurčit budoucí volbu jeho povolání. Samostatný oddíl je věnován dírkovaným stavebnicím včetně úspěšné stavebnice Merkur. Jako součást výstavy je připraven doprovodný program, při kterém si děti i dospělí mohou zahrát na ,,malé vědce“ a za spolupráce s lektorem si vyzkoušet vědeckou práci.

> Otevírací doba

Úterý - pátek: 9:00 - 17:30 hod
Sobota a neděle: 10:00 - 18:00

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 7
Ulice: Národní technické muzeum, Kostelní

> Komentáře