Radek Pilař dětem pro radost v Šumperku | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Radek Pilař dětem pro radost v Šumperku

> Termín

5.2.2015 - 29.3.2015

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Výstava, která je uspořádána u příležitosti 50. výročí zahájení pravidelného vysílání pořadu Večerníček, přibližuje výtvarnou tvorbu Radka Pilaře věnovanou dětem. Návštěvníci se na výstavě potkají s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a malým Cipískem i s dalšími pohádkovými postavami. Básník výtvarného obrazu, snažící se znovu nalézt dětství v umění. Tak je Radek Pilař vnímán z pohledu kritiků a historiků umění. Pro většinu z nás je jeho tvorba neodmyslitelně spjata s postavičkami Večerníčka a dobromyslného loupežníka Rumcajse. Právě Pilařovu tvorbu věnovanou těm nejmenším představí výstava Radek Pilař dětem pro radost, která byla zahájena 5. února v šumperském muzeu a potrvá do 29. března. Návštěvníci se na výstavě potkají nejen s Večerníčkem, loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a malým Cipískem, ale i s dalšími pohádkovými postavami, u jejichž zrodu stál jeden z nejtalentovanějších českých ilustrátorů. V Rytířském sále a jeho předsálí ožijí téměř všichni obyvatelé lesa Řáholce – víly, vodníci, lesní zvířátka – i jičínská vrchnost. „Z bohaté ilustrátorské tvorby Radka Pilaře jsou k vidění kupříkladu i ilustrace z autorského animovaného filmu Pozrite sa! nebo z knihy Markéty Vítkové O Kubáskovi, Měsíčkovi a modrooké Nanynce. Vedle kolorovaných kreseb jsou představeny i umělcovy barevné litografie z 80. let 20. století,“ prozradila historička umění šumperského muzea Lenka Kirkosová. Třicet tři originálních grafik a ilustrací, které zapůjčila rodina Radka Pilaře, doplní i kvalitní naskenované kopie rovněž poskytnuté rodinou umělce. Návštěvníci si budou moci na výstavě vyzkoušet odvyprávět pomocí jednoduché animační techniky svůj vlastní příběh s Rumcajsem v hlavní roli, pohrát si se světlem a stínem či otestovat, jak dobře znají nejdéle vysílanou znělku v českých televizích. Dokonce si mohou sami ozvučit krátkou ukázku večerníčku. „Koncepci výstavy jsme se snažili pojmout interaktivním způsobem, který prosazoval na svých výstavách sám umělec. Doufám, že příležitost prohlédnout si díla všestranně nadaného umělce a kreativně se vyjádřit v muzeu ocení nejen děti, ale i dospělí,“ dodala Lenka Kirkosová. Pro nejmenší návštěvníky budou nachystané i tematické omalovánky, puzzle a další skládačky. K výstavě budou probíhat doprovodné programy a komentované prohlídky pro školy a školky.

> Otevírací doba

úterý - neděle 09:00 - 12:00
12:30 - 17:00

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Šumperk
Ulice: Vlastivědné muzeum v Šumperku, Hlavní třída 22

> Komentáře