Hrad Křivoklát | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hrad Křivoklát

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

5  (2x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Křivoklát patří k nejvýznamnějším a nejstarším královským hradům v České republice. Jeho předchůdcem byla lovecká stanice, zmíněná v Kosmově kronice už kolem roku 1109–1110. Své jméno získal snad podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů, tzv. klátů. Letos vás zde čeká nový okruh Na hradby! Dřevěné hradiště nechal na ostrohu nad rakovnickým potokem zbudovat jeden z přemyslovských knížat. Lovecký hrad tehdy sloužil coby útočiště k radovánkám a lovu. Věhlas však místo získalo až po rozsáhlé kamenné přestavbě. Poté, co ji Přemysl Otakar II. dokončil, stal se Křivoklát reprezentačním sídlem českých králů. Hrad bohužel polehl několika ničivým požárům. Do pozdně gotického slohu byl přestavěn na přelomu 15. a 16. století za vlády Vladislava II. Jagellonského. Posledním šlechtickým rodem vlastnícím Křivoklát byli Fürstenberkové. Díky nim bylo v 19. století zrekonstruováno severní tzv. Královnino křídlo. Zcela výjimečnou historickou hodnotu má také fürstenberská knihovna s 50 tisíci svazky iluminovaných rukopisů, zdobených prvotisků či vzácných disertací. Křivoklát byl svého času vyhlášeným státním vězením. V jeho zdech nedobrovolně pobýval i císař říše římské Karel IV. a mnozí další významní lidé, např. nepohodlní duchovní z řad Jednoty bratrské, ale také královský alchymista magistr Edward Kelly, kterému se podařilo uprchnout, avšak při útěku si zlomil nohu tak nešťastně, že mu musela být amputována. Vyberte si z prohlídkových tras Volit můžete mezi dvěma prohlídkovými trasami s průvodcem a novinkou - volně přístupnou trasou do prostoru parkánu, hradebních ochozů a Velké věže s expozicí lovectví. První (základní) prohlídková trasa Gotické paláce je věnována prohlídce interiérů hradních paláců a je pro zájemce otevřena i v zimním období. Na druhé prohlídkové trase Celým hradem si prohlédnete všechna přístupná místa v nejstarší části hradu i těch méně známých a půjdete ve stopách českých králů. Nový prohlídkový okruh Na hradby! je volnou prohlídkou bez průvodce. Prohlédnete si lovecké interiéry ve Velké věži, východní parkán a hradebního systém. Okruh je přístupný každý den v týdnu, včetně pondělí, kdy je běžně zavírací den. Vstup na okruh jde přes „Křivoklátskou koštovnu“ z dolního nádvoří. Prohlídku hradu můžete spojit s vycházkou po čtyřech značených vycházkových okruzích k nejkrásnějším vyhlídkám na hrad Křivoklát a nejzajímavějších míst v jeho okolí. Křivoklát žije kulturními akcemi po celý rok Na hradě je pořádána řada kulturních akcí. Mezi nejznámější patří tradiční řezbářské sympózium „Křivořezání“, při kterém předvádí řezbáři svou práci, a to přímo pod širým nebem. Hrad nabízí své prostory také pro účely svatebních obřadů. K dispozici je obřadní síň v přízemí severního křídla horního hradu. Místnost je zaklenuta dvěma poli křížové klenby, vybavena elektrickými varhanami a moderní hudební aparaturou. Hrad Křivoklát ve spolupráci s agenturou Terra Ampla zahájil v roce 2008 speciální prohlídky pro slabozraké a nevidomé.

> Otevírací doba

12. 1. - 22. 3. sobota (ostatní dny po rezervaci) 10-15 h
24. 3.- 30. 4.denně (mimo PO)10-16 h
1. 5. - 31. 5
denně (mimo PO)10-17 h
1. 6. - 30. 6. denně (mimo PO) 09-17 h 1. 7. - 31. 8.denně (mimo PO) 09-18 h
1. 9. - 30. 9.denně (mimo PO) 09-17 h
1. 10. - 31. 10.denně (mimo PO) 10-16 h
1. 11. - 30. 11. SO, NE, svátky 10-15 h
1. 12. - 31. 12. SO, NE, svátky 10-15 h

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Křivoklát
Ulice: Křivoklát 47
Telefon: 313 558 440
E-mail: [email protected]

> Komentáře